Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény a majákról

2014. március 12. 17:27

<

1. A maják - elsősorban isteneik számára - hatalmas piramisokat építettek. Az egyik leghíresebb az évente 1,2 millió látogatót vonzó Chichen Itza-i piramistemplom.

2. Az előkelők egy pok ta pok nevű rituális labdajátékot űztek. A labdát a pálya két végén található, 6,5 méter magasan elhelyezett körgyűrűbe kellett a kezek és lábak használata nélkül átütni. A vesztes csapat tagjait olykor feláldozták.

3. A férfiak és a nők gyakran tetováltatták magukat, de a testékszerek (ajak, nyelv, nemi szervek) szintén elterjedtek körükben.

4. A maja hieroglifák nagy részét mára sikerült megfejteni; a maják nem csak csillagászati megfigyeléseiket és naptárrendszerüket írták le, történeti és genealógiai információkat is feljegyeztek.

5. A majáknak három naptáruk volt: a vallások ütemezésére használt Tzolkin; a Haab, azaz a világi naptár; illetve az ún. hosszú számítás elnevezésű időszámítás.

6.  A maja vallás politeista volt; egyik legkülönlegesebb istenük Ixtab, az öngyilkosok istene. A maják úgy hitték, hogy az öngyilkosok egy különleges mennyországba kerülnek haláluk után.

7. Rituális kivégzésekre már a klasszikus időszaktól kezdve (250-900) találunk utalást. A maják általában a magas rangú hadifoglyokat áldozták fel; az áldozatra kék színű festéket kentek, majd a piramis tetején lenyilazták vagy lefejezték. A legkegyetlenebb mód a has felmetszése és a még dobogó szív kitépése volt.

8. A maják fizetőeszköze - eltérően más civilizációktól, amelyek általában kagylót használtak e célra - a kakaóbab volt.

9. A maja társadalom legalján a rabszolga állt. Ha a rabszolgatartó elhunyt, általában feláldozták, hogy gazdáját a túlvilágon is szolgálhassa.

10. A maják nem tűntek el teljesen: mintegy 6-7 millió leszármazott él ma Guatemalában, Dél-Mexikóban, a Yucatán-félszigeten, Belizében, El Salvadorban és Honduras nyugati részén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a majákról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra