Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Britanniában is balzsamozták halottaikat az egyiptomiak

2013. szeptember 24. 17:51

Kétezer éves múmiákat rejthet a föld az angliai Barnsley utcái alatt – állítja egy brit régész, aki szerint mindez azt jelenti, hogy az ókori Egyiptom temetkezési szokásai idővel a Dél-Yorkshire megyei városban is meggyökeresedtek.

Miután Egyiptom Antonius és Kleopátra bukása után i.e. 31-ben a Római Birodalom provinciája lett, néhány egyiptomi felkerekedett és keresztül-kasul bejárta Európát, ahova magukkal vitték temetkezési szokásaikat. Ennek az egyik legérdekesebb bizonyítéka az a gipszöntvény, amelyet az angliai Barnsley mellett találtak, s amely egykoron egy bebalzsamozott, vászonba tekert, i.sz. 300 körül elhunyt gyermek maradványait "oltalmazta".

A skót és az ír mitológia is megemlékezik egy bizonyos Scota nevű egyiptomi hercegnőről, aki Skóciában (vagy Írországban) ért partot, miután kihajózott Egyiptomból. A Scota-féle utazás valóságtartalma azonban erősen kétséges; s bár az ókorban valóban járhattak egyiptomiak Britanniában, rövid ott-tartózkodásuk során nem sok nyomot hagytak maguk után.

Szakértők szerint az egyiptomiak, ha már ott jártak, igyekeztek alkalmazkodni a yorkshire-i csapadékos klímához, így például a mumifikálás során gipszet használtak. A római hódítás korából ismert egyiptomi istenszobrok és pénzérmék, illetve az emberi csontokon végzett vizsgálatok egyértelműen kimutatták a korai egyiptomi kapcsolat meglétét.

Joann Fletcher professzor azt reméli, hogy az egyik egyelőre még feltárásra váró barnsley-i temetkezési helyen akár egy egész múmia is napvilágra kerülhet. „Bizonyítékok mutatják, hogy Nagy-Britanniának ezen a részén az ókoriak az egyiptomi szokásoknak megfelelően bebalzsamozták, mumifikálták és vászonnal betekerték halottaikat. A csontokon végzett vizsgálatok szerint eme személyek Észak-Afrikában születtek és nevelkedtek” – mondta el Fletcher.

Barnsleytől néhány kilométerre északra, Pollingtonnál, illetve Yorknál és Castlefordnál már találtak példákat az egyiptomi mumifikálási technikára. Fletcher szerint "a régészet Szent Grálja" minden bizonnyal az lenne, ha végre az első ép múmia is előkerülne az országban, amire a Barnsley melletti Thurscoe-nál minden esélyük megvan, így most erre fordítják erejüket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Britanniában is balzsamozták halottaikat az egyiptomiak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra