Múlt-kor.hu


	Világháborús kétéltűt hozhatnak a felszínre Olaszországban

Világháborús kétéltűt hozhatnak a felszínre Olaszországban

2013. szeptember 12. 08:55

Bár tavaly decemberben már úgy tűnt, sikerült megtalálni az 1945 áprilisának végén az olaszországi Garda-tóban elsüllyedt amerikai kétéltűt és legénységét, az azonosítás és az esetlegesen előkerülő emberi maradványok hazaszállítása egyelőre várat magára.

1945. április 29-én a szakadó esőben három amerikai páncélozott kétéltű éjszakai bevetésre indult Észak-Olaszországban, azzal a céllal, hogy levadássza a visszavonuló német csapatokat és elfoglalja a volt olasz fasiszta kormányfő, Benito Mussolini hegyi erődjét. Éppen Gargnanóba készültek átkelni, hogy megközelítsék Mussolini villáját, a Vila Feltrinellit, amikor a konvoj egyik járműje a tóra lecsapó vihar következtében meghibásodott és pár perc alatt elsüllyedt. A 25 fős legénységből csak egy katona élte túl a szerencsétlenséget.

Néhány víz alatti régésznek és második világháborús veteránnak köszönhetően legutóbbi ismét feléledt a remény, hogy lokalizálják a roncsot, és kiemeljék, illetve hazaszállítsák a szerencsétlenül járt katonák földi maradványait – 68 évvel az események után.

A szóban forgó roncs egy DUKW (vagy ’Duck’), az amerikaiak által kifejlesztett hatkerék-meghajtású kétéltű jármű volt, amit az amerikai General Motors gyártott. A második világháborúban összesen húszezer DUKW-t vetettek be, kezdetben a csendes-óceáni fronton, de nagyon fontos szerep hárult rájuk a normandiai és szicíliai partraszálláskor is. A háború végét követően az USA még csatarendbe állította a kétéltűeket a koreai háborúban (1950-1953), majd átadta őket a szövetségeseinek, de néhányat turisztikai célból megtartottak.

A Garda-tó

A roncs azonosítására tett első, 2004-es kísérletet a víz alatti régészetre szakosodott connecticuti szervezet, a ProMare vezette. A régészcsapatnak jó „referenciája” volt, mivel korábban több második világháborús járművet is sikerült felkutatnia többek között Japánban és Görögországban, de 2005-ben szintén az amerikai szervezet fedezte fel azt az 1944-ben elsüllyedt norvég kompot, amelyről úgy tartották, hogy a náci atomprogramhoz szállított alkatrészeket. A ProMare erőfeszítéseit akkor azonban nem koronázta siker.

A connecticuti kutatók nem adták fel és szakértelmükkel elkezdték segíteni az amerikai kétéltű felkutatásában reménykedő további expedíciókat. 2011-ben egy olasz önkéntes szervezet szonárral és távirányítással működő víz alatti robotjárművel eredt a roncs nyomába. 2012-ben egy videót is közzétettek, amelyen 180 méter mélyen egy második világháborús kétéltű sziluettje rajzolódott ki. Azonban mivel a második világháborúból legalább további két elsüllyedt amerikai kétéltű ismert, ez megnehezíti az azonosítást, ráadásul eddig egyetlen amerikai katona maradványát sem találták meg.


	Világháborús kétéltűt hozhatnak a felszínre Olaszországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra