Múlt-kor.hu

10 tény Kadhafiról

2013. június 26. 16:21

1. Az 1969-ben államcsínnyel hatalomra jutó, 2011-ig Líbia élén álló Moammer Kadhafi Afrika leghosszabb ideig uralkodó diktátora volt.

2. A földműves családban nevelkedett Kadhafi gyermekkorában egy beduin sátorban élt a sivatagban.

3. A diktátor hatalomra jutása után kiutasította Líbiából az olasz (az ország 1947-ig olasz gyarmat volt) és a zsidó közösségeket.

4. Az iskolákban hetente két órában kötelezően oktatni kellett a diktátor politikai nézeteit összefoglaló, a szovjet marxizmust és a nyugati kapitalizmust is elutasító Zöld könyvét.

5. Kadhafi védelmét a 80-as évek elejétől az Amazon Gárda néven ismert női testőrség látta el.

6. A líbiai vezető a palesztin-izraeli konfliktusban az egyállamos megoldás híve volt. A kétnemzetiségű államnak az Izratina nevet adta volna.

7. A Kadhafi-rezsim uralma idején történt egyik legsúlyosabb vérengzés során 1996-ban a Tripoliban található Abu Salim börtönben mintegy 1270 rabot végeztek ki.

8. A diktátor rajongott Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszterért, akiről saját kezűleg készített kreatív fotóalbumot (scrapbookot), és több százezer dollár értékben ajándékokkal is elhalmozta.

9. Gyakran előfordult, hogy a diktátor külföldi útjai során egy beduin szokások szerint kialakított golyóálló sátorban lakott, és vendégeit is ebben fogadta.

10. Miután a lázadók 2011 októberében megölték Kadhafit, holttestét közszemlére bocsátották. A tetemet több ezer ember tekintette meg. A diktátort ismeretlen helyre temették el, a szertartáson résztvevőknek a Koránra kellett megesküdniük, hogy a sír kilétét titokban tartják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	10 tény Kadhafiról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra