Múlt-kor.hu

Megnyitják Mussolini legtitkosabb bunkerét

2013. március 25. 10:32

Rómában, a reneszánsz kori Palazzo Venezia alatt bukkantak rá arra a bunkerre, amit még Benito Mussolini egykori fasiszta olasz miniszterelnök építtetett a második világháborúban - számolt be a La Stampa olasz napilap, amely első ízben közölt fotót az építményről.

A még 2010-ben felfedezett építmény a tizenkettedik olyan bunker, amit Mussolini használt, s mind közül ez volt a legtitkosabb – írta a La Stampa. A „hagyománynak” megfelelően hamarosan ezt is közszemlére teszik és megnyitják az érdeklődők előtt. A római városvezetés villanyvilágítást szerel a bunkerbe, érintőképernyős információs táblát készít, s egy légószirénát is elhelyez, hogy még átélhetőbbé tegye az élményt a turisták számára.

A kilenc szobából álló bunkert a város szuperintendense, Anna Imponente és Carlo Serafini építész fedezte fel az építmény felett álló 15. századi palota, a Palazzo Venezia restaurálásakor. A Palazzo Venezia egyike Róma első három reneszánsz kori épületeinek, jelenleg a Museo di Palazzo Veneziának ad otthont.

Az óvóhely 15 méterre van a föld felszínétől, s bár nem fejezték be, a falakon látott lyukak arra utalnak, hogy a tervezők víz- és villanyvezetéket akartak bekötni. Serafini szerint a néhol két méter vastag falak kitűnő védelmet nyújthattak volna egy esetleges légicsapás ellen. „Valószínű, hogy csak magának Mussolininak és még egy személynek tervezték, minden bizonnyal szeretőjének, Claretta Petaccinak” – közölte Serafini.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Megnyitják Mussolini legtitkosabb bunkerét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra