Múlt-kor.hu


	Új megvilágításban a mezopotámiai kereskedelem

Új megvilágításban a mezopotámiai kereskedelem

2012. október 12. 08:38

Figyelemre méltó felfedezésekről számolhattak be brit tudósok a polgárháború dúlta Szíria területéről, ahol azonban a folytatódó fegyveres harcok miatt még mindig komoly veszély fenyegeti az ásatási területeket.

A brit archeológusok vezetésével zajló kutatás a vulkáni üvegként is ismert úgynevezett kiömlési kőzetre, a magmatikus tevékenység során keletkező obszidiánra helyezte a hangsúlyt. Az új tudományos módszerek – elsősorban röntgensugarak – segítségével a szakembereknek sikerült megállapítaniuk azon tárgyak eredetét, amelyek obszidiánból készültek és Szíriában kerültek elő. Az eljárás olyannyira pontos volt, hogy az adott vulkánt is sikerült azonosítani.

Ma már tudományosan bizonyított, hogy a szilikát-vegyületekben gazdag obszidián – amely lényegében véve egy természetes üveg – közel ötször olyan kemény, mint a legjobb minőségű acél, s a Közel-Keleten már az ókorban is széles körben használták. Ezért a különböző nyersanyagok megtalálása és eredetének megállapítása abból a szempontból is fontos, hogy megnézzék, milyen volt a kor kereskedelmi és társadalmi hálózata.

„Ez egy ritka, bár nem egyedülálló felfedezés az egykori Mezopotámia északi részéről, aminek köszönhetően betekintést nyerhetünk a bronzkor dinamikus gazdasági és geopolitikai rendszerébe. Meg tudjuk mondani, hogy az egyes obszidiánból készült tárgyak honnan erednek, mivel a különböző vulkanikus „források” más és más megkülönböztető jegyekkel bírnak. Az obszidián forrásának meghatározásával lehetővé válik a múltbeli kereskedelmi viszonyok rekonstruálása, s általa olyan információk birtokába jutunk, amelyek megágyaznak a főbb társadalomtudományi vitáknak” – nyilatkozta Ellery Frahm, a Sheffieldi Egyetem oktatója.

Frahm azonban nem győzte hangsúlyozni: komoly problémát jelent, hogy Szíriában még mindig polgárháború dúl, ami veszélyezteti a lelőhelyek épségét. A kutatók bizakodóak, s reményeik szerint a kormány felismeri az ásatási területek fontosságát és lépéseket tesz azok megóvására.


	Új megvilágításban a mezopotámiai kereskedelem

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra