Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A történelem híres lakomái

2012. augusztus 27. 16:33

Az első hálaadás

Az Egyesült Államokban az első hálaadás ünnepének hagyománya a Massachusetts állambeli Plymouth városához kapcsolódik. Az Európából az Újvilágba érkező, főként a vallásüldözések elől menekülő telepesek Plymouthban telepedtek le, ám a 102 fős társaság fele rövid időn belül odaveszett az élelmiszerhiány és a fagyos tél következtében.

Az 51 túlélő részben a wampanoag indián törzs segítségével tudta átvészelni az első idegen földön töltött telét, majd a helyiek élelemmel segítették az európaiakat, de a földművelés és a halászat rejtelmeibe is beavatták őket.

Az első hálaadás Jean Louis Gerome Ferris 1915-ös festményén

A hagyományok szerint az első hálaadást az Egyesült Államok területén 1621-ben ünnepelték meg, köszönetet mondva azért, hogy az előző kemény telet néhányuknak sikerült túlélnie. A telepesek vezetője, William Bradford által kezdeményezett háromnapos lakomára az indián törzs tagjait is meghívták. Valószínűleg halat, angolnát, kagylót, zöldségeket és húst (főként pulykát) ettek.

A segítségnyújtás és a közös lakoma néhány évtizedre békét teremtett a telepesek és az indiánok között. Ma a hálaadás az Egyesült Államok egyik legfontosabb ünnepe, amelyet november negyedik csütörtökén, az őszi betakarítások után ülik meg, hálát adva Istennek a termésért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	A történelem híres lakomái

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra