Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megvédik Timbuktut

2012. július 16. 12:16

Timbuktu arab lakossága fegyvereseket állít a Mali északi részét megszállás alatt tartó iszlamisták feltartóztatására, megakadályozandó, hogy a szélsőségesek további muszlim szentek sírját rombolják le.

A szalafisták az utóbbi időben hatalmas, helyrehozhatatlan károkat okoztak több muzulmán emlékben. Nemrég a világsajtó arról számolt be, hogy két síremléket romboltak le a közel 700 éves, festői szépségű Djingareyber mecsethez tartozó sírkertben. A templomot agyagból építették, és a mesebeli város egyik fő szimbóluma, amely a képeslapokról is gyakran visszaköszön.

A mecsetet és a sírokat egyaránt a világörökség részeként tartja számon az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO. Az Észak-Malit a múlt hónap óta ellenőrzése alatt tartó Anszár ed-Dín ("a hit védelmezői") nevű csoport azonban a nemzetközi jogot figyelmen kívül hagyva egyedül a Korán előírásait ismeri el. A szalafista tömörülés egyik szóvivője elmondta, hogy „isteni parancsra” rombolják le a 20 centiméternél magasabb sírokat, azok ugyanis arra indítják az embereket, hogy Isten helyett az elhunyt felé forduljanak imájukkal.

A timbuktui arab közösség most fegyveres őröket állított két muzulmán emlék, Araouane és Gasser-Cheick mauzóleuma elé. "Nem engedjük meg azoknak, akik semmit sem tudnak az iszlámról, hogy lerombolják kincseinket. Mauritániában és Szaúd-Arábiában is tanultam, ott senki nem mondta nekünk, hogy sírokat kell lerombolnunk" - mondta el Tahel Ould Sidy, az egység vezetője. A mérsékelt szúfisták - azaz Mali lakosságának többsége - szentélyként tisztelik a mauzóleumokat, a radikális vahabbiták tanítását követők azonban ezt bálványimádásnak tartják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Megvédik Timbuktut

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra