Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vámpír sírját tárták fel Bulgáriában

2012. június 5. 18:14 MTI

"Vámpír" sírját tárták fel Bulgáriában, Szozopol fekete-tengeri üdülővárosban: a hétszáz éve élt férfi mellkasából egy vaspálca állt ki. Az elhunytat többször is hasba és mellkasba szúrták, mivel kortársai attól tartottak, hogy a halott vámpírként kel ki a sírból.

Bozsidar Dimitrovnak, a bolgár Nemzeti Történeti Múzeum igazgatójának közlése szerint az elhunytat többször is hasba és mellkasba szúrták, mivel kortársai attól tartottak, hogy a halott vámpírként kel ki a sírból.

A szakértő szerint a "vámpír" művelt személy lehetett, esetleg gyógyító, s az ilyen embereket általában gyanakvással kezelték a középkorban. A sírt a templom apszisa mellett fedezték fel, ami arra utal, hogy nemesemberről lehet szó.

Míg Szozopolban ez az első "vámpírsír", Bulgáriában száznál több hasonló temetkezést fedeztek fel az utóbbi években.

"Életükben ezekről az emberekről azt feltételezték, hogy az ördöggel cimborálnak, így megpróbálták meggátolni, hogy haláluk után vámpírrá váljanak és tovább kínozzák embertársaikat" - magyarázta Bozsidar Dimitrov, aki érdekességként megjegyezte, hogy az összes "vámpírsírban" férfi nyugodott. "A boszorkányoktól a jelek szerint nem féltek" - jegyezte meg a bolgár Nemzeti Történeti Múzeum igazgatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

	Vámpír sírját tárták fel Bulgáriában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra