Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tovább dúl a vita a világháborús szexrabszolgákról

2012. május 24. 09:32

Nem csitulnak az indulatok a japán hadsereg által "alkalmazott" koreai komforthölgyek ügye körül. Szöul a határokat feszegeti akkor, mikor a hetven évvel ezelőtti események előtt fejet hajtva sorra avatja az emléktáblákat és szobrokat. Japán nehezen tudja megemészteni a történteket.

Két japán delegáció is felkereste a múlt hónapban a New Jersey államban levő Palisades Parkot, majd azzal a meglepő kéréssel fordultak az amerikai tisztviselőkhöz, hogy távolítsák el a park területén található egyik emlékművet. A 2010-ben felavatott emléktábla azon – többségükben koreai – nőknek állít emléket, akiket komforthölgyekként, gyakorlatilag szexuális rabszolgáknak használták a japán katonák a második világháború idején.

A japán lobbi azonban balul, sőt visszafelé sült el, miután ismét feltépte a sebeket, s tovább mérgezte a két távol-keleti ország amúgy sem rózsás viszonyát. Az amerikaiak hallani sem akarnak a japán kérésről, Dél-Korea pedig azt tervezi, hogy még több emlékművet állít fel New Yorkban és Amerika-szerte. Az egyik kínai bevándorló, ma már a New York-i városi tanácsban dolgozó Peter Koo az egyik queensi utcát szeretné átkeresztelni, méltó emléket állítva a sokat szenvedett koreai nőknek.

A komforthölgyek miatt legutóbb decemberben csaptak magasra a hullámok Dél-Korea és Japán között. Ekkor egy bronzszobrot lepleztek le a dél-koreai fővárosban, Szöulban a japán nagykövetséghez közel. A japánok akkor is azt követelték, hogy haladéktalanul távolítsák el az alkotást.

A japán vezetők a maguk részéről lezártnak tekintik az ügyet, mivel a korábbi években többször is kifejezték sajnálatukat és elismerték felelősségüket, ráadásul az áldozatok megsegítésére egymilliárd dollárt különítettek el. A koreaiak azonban nem érik be ennyivel, mivel szerintük a kormánynak kellene kártérítést fizetnie, az alapot ugyanis magánpénzekből finanszírozzák.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Tovább dúl a vita a világháborús szexrabszolgákról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra