Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Károly Róbert híres aranyforintja

2012. május 17. 12:32

I. Károly gazdaságpolitikája

A konferencia második előadója dr. Draskóczy István egyetemi tanár volt, aki I. Károly (1301-1342) gazdaságpolitikájáról beszélt. Előadásában kitért a Kárpát-medence kitűnő gazdasági adottságaira, amit az Árpád-korban alig használtak ki. A 12 évesen az országba érkező Anjou Károly Róbert észlelte a lemaradást, s a közel két évtizedig tartó hatalom-megszilárdítási akciója után nyomban munkához is látott. Magyarország fejletlen gazdaságpolitikája miatt az ásványi kincsekben gazdag államból szomszédjai húztak hasznot, főként Velence, az árumegállító joggal rendelkező Bécs és a magyar réz kereskedelmére berendezkedett Krakkó.

I. Károly gazdaságpolitikájának legfőbb elemei a következőek voltak: bányászat fellendítése, a kereskedelem fejlesztése, a városok számának növelése és a mindezeket támogató pénzügypolitika. Az új király felismerésének és erélyének köszönhetően az ország kihasználta, hogy Európa nemesfémkészletének 90 százaléka a Kárpát- és a Cseh-medencében található. A királytalálkozóknak (közülük a leghíresebb az 1335-ös visegrádi) köszönhetően a vámpolitika segítségével új kereskedelmi útvonalakat hoztak létre, a kiváltságlevelek adományozásával pedig településeket emeltek városi rangra, ami az ország kereskedőhálózatának megújulását jelentette.

Károly gazdaságpolitikájának leghíresebb és legnagyobb volumenű eleme az új, értékálló, nemzetközileg elismert és elfogadott aranypénz veretése volt, amely révén a királyság bekapcsolódhatott az „európai világgazdaság” vérkeringésébe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Károly Róbert híres aranyforintja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra