Múlt-kor.hu


	Folyók és tavak is voltak az Arab-sivatagban

Folyók és tavak is voltak az Arab-sivatagban

2012. május 3. 10:57

Műholdfelvételek segítségével sikerült azonosítani több folyó és tó körvonalait az Arab-félszigeten. A kutatók szerint mindez arra utal, hogy a régió időjárása az őskorban sokkal csapadékosabb volt. Az ötéves projekt legnagyobb kérdése, hogy mikor érkezett a régióba a modern ember Afrikából.

A felfedezés áttörő eredményt hozott a projektet vezető oxfordi egyetem kutatói számára. A kutatócsapat jelenleg azt vizsgálja, hogy a klímaváltozás hogyan befolyásolta az ott élt, vagy a területen csupán átvonuló embereket és állatokat, az alkalmazkodásra milyen válaszok születtek, sikerült-e túlélni a hirtelen jött környezeti változásokat. (A műholdfelvételeknek a régészetben való alkalmazásáról itt és itt olvashat)

Egészen mostanáig a tudomány megvetett gyermekének számított a régió, annak ellenére, hogy az Arab-félsziget Afrika és Eurázsia között egyfajta híd szerepét töltötte és tölti be a mai napig. Az Európai Kutatótanács által 2,3 millió euróval megtámogatott projekt multidiszciplináris vizsgálatot tesz lehetővé: a tudomány különböző ágait képviselő tudósok azt vizsgálják, hogy az Arab-félsziget hogyan változott az elmúlt kétmillió évben.

Az elkövetkező öt évben a kutatók a táj különböző formáit térképezik fel, s ahol régészetileg érdekes lelőhelyre bukkannak, ott ásatásba kezdenek a műholdfelvételek során azonosított folyók és tavak mentén. A projekt során a legújabb kormeghatározó metódusok kerülnek felhasználásra, annak érdekében, hogy megállapítsák a fellelt állati és növényi fosszíliák korát.

A kutatás középpontjában az Arab-sivatag lesz, de megvizsgálják az egész félszigetet is. Az egyik legfontosabb, továbbra is megválaszolásra váró kérdés, hogy mikor érkezett meg a modern ember Afrikából és a környező vidékekről az Arab-félszigetre, valamint hogy hogyan sikerült túlélni az extrém klímaváltozást az ott élőknek.


	Folyók és tavak is voltak az Arab-sivatagban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra