Múlt-kor.hu


	UNESCO-védelem alá kerül a Titanic

UNESCO-védelem alá kerül a Titanic

2012. április 5. 15:55 MTI

Védelme alá veszi a száz éve elsüllyedt Titanic luxusgőzöst az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) víz alatti kulturális örökségvédelmi konvenciója - jelentette be csütörtökön a nemzetközi szervezet.

A konvenció több mint egy évtizede a tengerek, óceánok, tavak, folyók mélyén fellelhető régészeti helyszínek védelmére született, mindeddig negyvenegy ország csatlakozott hozzá.

A legendás Titanic luxusgőzös 1912. április 15-re virradóra süllyedt el, miután nekiütközött egy jéghegynek. Az 1500 halálos áldozatot követelő katasztrófát számos film és könyv örökítette meg. A hullámsírban fekvő hajó számára csak a 2001-ben megkötött konvenció biztosíthatja a teljes körű védelmet - olvasható az UNESCO honlapján (www.unesco.org).

A Titanic roncsai mintegy négyezer méter mélyen fekszenek Új-Fundland partjai közelében. Mivel ez a terület nemzetközi vizekhez tartozik, egyetlen állam sem támaszthat kizárólagos jogot a roncsokra. A Titanic mindeddig azért nem kerülhetett a konvenció védelme alá, mert az csak a több mint száz éve elsüllyedt objektumokat védi.

Ezentúl a konvencióhoz tartozó országoknak joga van közbelépni a Titanic roncsainak védelmében, fellépni a roncs kifosztása ellen. Felügyelhetik a roncs körüli kutatásokat, és az illegálisan felhozott tárgyakat is joguk van visszaszerezni. "A Titanic pusztulása örökre megmarad az emberek emlékezetében, és örülök, hogy mostantól a maradványai az UNESCO konvenciójának védelme alá kerülnek" - jelentette ki Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója, emlékeztetve arra, hogy ezernyi további elsüllyedt hajó vár védelemre. "A régi hajóroncsok régészeti helyszínei tudományos és történelmi értékek hordozói, amelyekhez ugyancsak emberi tragédiák fűződnek, ezért tisztelettel kell kezelni azokat" - figyelmeztetett Bokova.

Csupán a Földközi-tengerben több mint 150 elsüllyedt város található, némelyik akkora mint Pompeji, és akad köztük ötezer éves is. Az Északi-tenger mélyén a közelmúltban több mint 300 ezer éves szerszámokat is találtak. Ezek a régészeti lelőhelyek nincsenek biztonságban az idegenforgalom, a vonóhálós halászat és a horgászat miatt. Az UNESCO 2001-es konvenciója biztosítja az ipari tevékenység hatásainak minimalizálását és felhívja a politikusok figyelmét a helyszínek védelmére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	UNESCO-védelem alá kerül a Titanic

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra