Múlt-kor.hu

Több mint százezer éve élt a lovak ősanyja

2012. január 31. 16:19 MTI

Mintegy 130-160 ezer évvel ezelőtt vándorolt át Ázsia sztyeppéin minden mai ló "ősanyja".

Egy nemzetközi kutatócsoport genetikai elemzések révén állította fel a lovak új családfáját. A kutatók ugyanakkor azt állítják, hogy a lovak megszelídítése nem egy központból terjedt el, mint a marhák és a juhok esetében, hanem egymástól függetlenül Ázsia és Európa több területén. A szakértők eredményeiket az amerikai tudományos akadémia Proceedings című folyóiratban mutatták be.

A Perugiai Egyetemen dolgozó Alessandro Achillinek és a Páviai Egyetem szakemberének, Antonio Torroninak a vezetésével a csapat 83 ló genetikai állományát vizsgálta meg. A mitokondriumban, a sejtek energiaközpontjában lévő örökítőanyagot analizálták, amely anyai ágon örökítődik. Eközben összesen 18, speciális genetikai ismertetőjeggyel rendelkező úgynevezett haplocsoportot találtak - ezek az egyes lócsoportok közös eredetére utalnak.

Ezek a csoportok egy közös, mintegy 140 ezer évvel ezelőtt élt ősanya létére utalnak. A tudósok a vizsgált lovakat tizenhét genetikai csoportba sorolták be.

A genetikai analízissel ugyanakkor nem állapítható meg a háziasítás pontos időpontja. A régészeti leletek a tudósok szerint arra utalnak, hogy a lovakat először 6000-7000 évvel ezelőtt szelídítették meg. A felállított családfából az is kiderül, hogy az állatokat Európa és Ázsia különböző helyszínein háziasították.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Több mint százezer éve élt a lovak ősanyja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tavasz: Megbízható elvtársak

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra