Múlt-kor.hu


	Digitalizálták Jefferson Bibliáját

Digitalizálták Jefferson Bibliáját

2011. december 9. 08:49

Befejezték a Názáreti Jézus élete és erkölcse (The Life and Morals of Jesus of Nazareth) című könyv, más néven a Jefferson-biblia digitalizálását.

Thomas Jefferson amerikai elnök, a Függetlenségi Nyilatkozat kidolgozója kiszemezgette az Újtestamentum négy nyelven írt (angol, francia, görög és latin) változataiból a neki tetsző sorokat, megalkotva a róla elnevezett, filozófiailag új értelmet nyert Bibliát.

A Smithsonian’s National Museum of American History szakemberei idén márciusban fogtak munkához. Gondosan felmérték a könyv állapotát, laboratóriumi vizsgálatok alá vetették, nagy részét restaurálták, majd egy oxigénmentes tárolóhelyiségbe helyezték.

A könyv állapotának romlásáért elsősorban a kötés volt felelős. A konzerválás megkezdésekor a szakembereknek hét órájukba telt, mire eltávolították a bőrborítót. Másnap darabokra vágták az ívlapokat összekötő gépselymet, majd minden egyes lap hibáját kijavították, arra azonban ügyeltek, hogy véletlenül se tűnjön úgy, mintha a könyv új lenne. Az oldalakat külön-külön lefotózták – ezek voltak a Biblia lapjairól készített első színes felvételek –, végül a lapokat újrafűzték.

A Jefferson-bibliát a National Museum of American History-ban lehet megtekinteni 2012. május 28-ig. Aki viszont otthonról, a karosszékéből szeretné élvezni a történelmi példányt, annak nem kell mást tennie, csak a következő linkre kattintani.


	Digitalizálták Jefferson Bibliáját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra