Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Eredeti felvételek Martin Luther King meggyilkolásáról

2011. december 8. 11:25 MTI

A King-gyilkosság eredeti, azóta nem vetített felvételeit tárja nézői elé a Smithsonian tévécsatorna.

A csatorna szerdán jelentette be, hogy februárban sugározza azt a Martin Luther Kingről szóló dokumentumfilmet, amelyet elsősorban az 1968. április 4-én, a polgárjogi vezető elleni merénylet napján Memphisben készült eredeti híradások felvételeiből állítottak össze. Ezeknek a képsoroknak a többségét azóta nem vetítették televízióban.

Mint David Royle, a Smithsonian csatorna gyártásvezetője elmondta, hogy az akkor rögzített anyagok közül sok elveszett, mert a stúdiók nem őrizték meg azokat. Ám a Memphisi Egyetem néhány professzorának mégis sikerült felkutatni néhány értékes felvételt: a polgárjogi vezető egy szakszervezeti megmozdulás miatt érkezett Memphisbe, és a sztrájkkal kapcsolatos tudósításokból sok minden kiderül a gyilkosság körüli eseményekről is. "Nagyon látványos, és nagyon szokatlan produkció született" - vélekedett Royle, aki szerint a nézők szinte szemtanúi lehetnek a történteknek.

Egy felvétel például a szónok törékenységét érzékelteti: a képeken ugyanis a megpihenő lelkész látható a gyilkosság előestéjén elhangzott, Mason templombeli beszéd után. Egy, a gyilkosság idején szolgálatot teljesítő rendőr pedig azokat a hangfelvételeket őrizte meg, amelyeken a rendőrségi hívások szerepeltek, és a gyilkosság helyszínen készült rendőrségi fotókat szintén a dokumentumfilmen dolgozók rendelkezésére bocsátotta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Eredeti felvételek Martin Luther King meggyilkolásáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra