Múlt-kor.hu

Velencében már 400 éve is sztereóban szólt a zene

2011. november 28. 09:58

A legújabb akusztikai kutatások szerint a reneszánsz Velence nemessége az elsők között élvezhette sztereóban a zenét. A templomok építészeti innovációinak célja az lehetett, hogy tisztán szétválasszák a kórus hangjait – állítja egy hangmérnökökből álló csapat.

A kutatók számítógépes modellek segítségével próbálták szimulálni néhány város templomában - például az egyik legfontosabb turisztikai látványosságnak számító Szent Márk-bazilikában -, hogyan szólhattak a koncertek 400 évvel ezelőtt.

„Először a templomok jelenlegi akusztikáját modelleztük” – magyarázta Braxton Boren, a New York-i Egyetem zenetechnológiai hallgatója. A kutatócsoport építészettörténészekkel és akusztikai szakemberekkel is konzultált.

Boren és csapata a még ma is álló 16. századi velencei templomok akusztikáját elemezte, többek között az Ospedaletto, a Redentore, San Francesco della Vigna templomokat, valamint a Szent Márk-bazilikát.

A tanulmány megállapította, hogy az épületek szerkezetük szerint úgy lettek kialakítva, hogy fokozzák a sztereo hatást, tehát a kórus hangját a templom különböző pontjain helyet foglaló dózse, a város vezetősége és nemessége egyaránt élvezhette, akárcsak egy mai modern koncertteremben.

A szimuláció kimutatta, hogy a karzat megfelelő elhelyezése segített abban, hogy kialakulhasson egy dupla akusztikus hangvezetés. Érdekes, hogy a szentély közönsége a mögötte ülő emberek elhelyezkedése miatt sokkal intimebb és tisztább hanghatásban részesülhetett.

A kutatásból továbbá kiderül, hogy a templomok belső elrendezésén és díszítésén kívül a hanghatást az is jelentősen meghatározta, hogy hány ember volt jelen. Például egy jelentősebb vallási ünnep idején – mikor több látogatója volt a szertartásnak – a visszhang ereje jelentősen lecsökkent, így a sztereo hang jobban érvényesülhetett.

Azonban a régi velencei templomok a kora újkorban nem voltak olyan zsúfoltak a miséken, mint manapság, így a modern látogató nem részesülhet olyan zenei élményben, mint évszázadokkal korábban a dózse – fejtették ki a kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Velencében már 400 éve is sztereóban szólt a zene

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra