Múlt-kor.hu

Klímaingadozások eredménye az emberi evolúció aranykora

Klímaingadozások eredménye az emberi evolúció aranykora

2011. augusztus 10. 12:52

Egyesek szerint a klímaváltozás lehet a szög az emberiség koporsójában, viszont a legfrissebb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a két-három millió évvel ezelőtti gyors klímaingadozások egybeestek az emberi evolúció aranykorával.

A fosszíliák tanúsága szerint 2,7 millió évvel ezelőtt nyolc különböző faj fejlődött ki az Australopithecus africanusból. A mi nemzetségünk első tagjai 2,4-2,5 millió évvel ezelőtt tűntek fel, míg a Homo erectus, az Afrikát elhagyó első ember 1,8 millió évvel ezelőtt formálódott ki.

Matt Grove, a Liverpooli Egyetem tanára kutatásában azt vizsgálta, hogy volt-e szerepe a klímaváltozásnak az emberszabásúak variálódásában; Grove Lorraine Lisiecki hőmérsékleti adattárát használta fel. Lisiecki, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem kutatója a fosszilis állapotban fennmaradt foraminifera (likacsosházúak vagy likacsoshéjúak) nevű tengeri élőlény héjában lévő oxigén izotópokat analizálta, ugyanis a jégkorszakban a héj a két oxigén izotóp közül a nehezebből tartalmaz többet.

Grove az adatok nyomán rájött, hogy a hőmérsékleti középérték háromszor változott, de ezek egyike sem esett egybe az emberi evolúció aranykorával, s ez inkább egy olyan periódusra esett, amelyet klimatikus változékonyság jellemzett. Grove szerint az ilyen környezet kedvezett az alkalmazkodóképesség evolúciójának.

A Liverpooli Egyetem kutatója úgy véli, hogy ebben a korszakban, 2,3-2,5 millió évvel ezelőtt formálódtak ki Homo erectus túléléséhez fontos képességek: az általános étrendre alkalmazható fogazat és a nagyobb agytérfogat.

Change and variability in Plio-Pleistocene climates: Modelling the hominin response

Klímaingadozások eredménye az emberi evolúció aranykora

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra