Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Új gyanúsítottja van a negyven évvel ezelőtti amerikai gépeltérítésnek

2011. augusztus 4. 13:11 The New York Times

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) most egy tíz éve elhunyt embert gyanúsít azzal, hogy az ő nevéhez fűződik az Egyesült Államokban 40 évvel ezelőtt lezajlott rejtélyes gépeltérítés.

<

Az FBI seattle-i irodájának munkatársa, Fred Gutt különleges ügynök a New York Times érdeklődésére elmondta, hogy a férfi – aki negyven éve, egy sikeres gépeltérítési akció után ugrott ki a repülőgépből, s vált nemzeti hőssé – tíz évvel ezelőtt halt meg. Hozzátette: információi egy már visszavonult rendőrtiszttől származik, aki mindezt egy a férfit közelről ismerő tanútól hallotta. „Miután a gyanúsított meghalt, a tanú már meg merte osztani bizalmasával a titkokat” – mondta el Gutt.

Az először a brit Telegraph című újságban megjelent hír összeesküvés-elméletek újabb áradatát indította el az internetes fórumokon. Az újságírók újra elárasztották a Washington állambeli Ariel városkáját, azt a helyet, ahol állítólag Cooper földet ért. Cooper Country igazi szentély, a helyiek évente megemlékeznek a nemzeti hősnek tartott férfi tettéről. „Még mindig ünnepelnek, mivel a férfinak úgy sikerült borsot törnie a kormány orra alá, hogy közben senki sem sérült meg” – nyilatkozta Jack Elliott, a hely tulajdonosa.

Cooper (aki valószínűleg álnéven utazott, bár még ez sem tisztázott) 1971 novemberében a Northwest Orient Portlandból Seattle-be tartó járatát térítette el. Egy bombával a kezében arra szólította fel a pilótákat, hogy Seattle-ben tegyék le épségben a gépet, majd 200 ezer dollár és négy ejtőernyő fejében szabadon engedte az utasokat. Ezt követően a repülő újra felemelkedett, fedélzetén Cooperral és a személyzettel; a férfi utasításának megfelelően a gépnek déli irányba kellett vennie az irányt, Cooper végül Oregon állam északi részén ugrott ki a repülőből.

Az FBI azóta legalább ezer gyanúsítottat hallgatott ki, az ügy aktája pedig több mint egy kilométert tesz ki. Voltak olyanok is, akiket látók ajánlottak a hatóságok figyelmébe, míg másokat a családtagjaikra gyanakvók mószeroltak be, de halálos betegek is bővítették az ügy aktáit. Az FBI-nak ugyan komoly nehézséget okozott ujjlenyomatokat szerezni a halottól, ám végül sikerült; a szakértők szerint azonban még ez sem eredményezhet pontos eredményt. Az egyik legnagyobb, máig megválaszolatlan kérdés, hogy vajon Cooper túlélte-e az ugrást. Az FBI seattle-i irodájának szóvivője, Ayn Sandolo Dietrich szerint annyit lehet tudni, hogy az általuk megvizsgált személyek közül szinte már senki sincs életben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új gyanúsítottja van a negyven évvel ezelőtti amerikai gépeltérítésnek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra