Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A tundratüzek felgyorsíthatják a globális felmelegedést

2011. augusztus 2. 12:41

A tundratüzek a légkörbe jutó nagy mennyiségű szén és gázok révén gyorsítják a globális felmelegedést - állítják amerikai kutatók.

A Nature magazin július 28-i számában megjelent tanulmány az alaszkai Anaktuvuk folyónál történt tűz környezeti hatásait vizsgálta. A dolgozat szerzői, Michelle Mack és Ted Schuur szerint a négy évvel ezelőtt lezajlott katasztrófa körülbelül ezer négyzetkilométert érintett, és 2,1 millió tonna szenet szabadított fel a légkörbe, kétszer annyi üvegházhatású gázt, mint Miami városa egy év alatt. Mack, a Floridai Egyetem biológia tanszékének segédtanára szerint egy ekkora mennyiség elég ahhoz, hogy módosítsa a globális klímát.

A füst csak a probléma egy része, ugyanis a tűz elemésztette az állandóan fagyos talajt fedő növényi réteg több mint 30 százalékát. Mivel a föld gazdag szénben, ezért a tűz a karbon egy részét is a levegőbe juttatja, ráadásul a tűz visszahúzódása után fekete talaj fedi a tájat, amely több hőt szív magába, tovább gyorsítva a felmelegedést.

Mack szerint a fagyott altalaj felmelegedésével hatalmas mennyiségű – évszázadokig vagy évezredekig a talajban tárolódó – szén kerül a légkörbe, ami nagymértékben megnöveli a szén-dioxid mértékét. A kutató egy új módszert is kifejlesztett: az eljárás azon alapul, hogy a tűz után kinövő sásfélék összehasonlításával meg tudják határozni a talaj szintjét és sűrűségét a tűzözön előtt és után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A tundratüzek felgyorsíthatják a globális felmelegedést

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra