Múlt-kor.hu


	Befolyásolták az időjárást a világháborús bombázók kondenzcsíkjai

Befolyásolták az időjárást a világháborús bombázók kondenzcsíkjai

2011. július 13. 08:52

Meteorológiai és hadműveleti adatok összevetésével sikerült felmérni az egyik második világháborús légitámadás során a bombázók által húzott kondenzcsíkoknak az időjárásra gyakorolt hatását.

Miután egy rádióműsorban hallotta, amint egy idős hölgy egy légi támadásról szólva elmeséli, miként „vált az ég fehérré, mintha felhő lenne”, Roger Timmis, a Lancaster Environment Centre munkatársa elkezdett magyarázatot keresni arra, hogy a második világháborús bombázások hogyan változtatták meg az időjárást.

A kondenzcsíkok számos módon befolyásolják az időjárást. Egyfelől felfogják a hőt, ami az űrbe szökne ki, másrészt pedig visszaverik a napsugarakat, ezáltal hűtik a föld felszínét. A klímakutatók között azonban konszenzus van abban a tekintetben, hogy a jelenség mindent összevetve felmelegedéssel jár.

Mivel a negyvenes években a polgári célú légiközlekedés még gyerekcipőben járt, a kondenzcsíkok által okozott hatások felméréséhez elengedhetetlen a hadi források megvizsgálása. „A pilóták sokat törődtek a kondenzcsíkokkal” – mondta el Rob MacKenzie, a Birminghami Egyetem munkatársa. „Nyomot hagytak maguk után, s miután lelőtték őket, feljegyezték az eseményeket” – tette hozzá.

Az US Army Air Force és a British Royal Air Force hadműveleti feljegyzéseiből, valamint a meteorológiai forrásokból Timmis és MacKenzie össze tudták hasonlítani az időjárási viszonyokat ott, ahol a repülőgépek közlekedtek, valamint a néhány kilométerrel távolabbi területeket, ahol ellenszél fújt.

Minden időjárási körülmény adott volt, hogy 1944. május 11-én felszálljon egy második világháborús bombázó; az ég tiszta, az idő pedig elég csapadékos volt ahhoz, hogy a kondenzcsík jól kivehető legyen. Timmis és MacKenzie kutatásából kiderült, hogy ott az ég sokkal felhősebb, s közel egy Celsius fokkal hidegebb volt – olvasható a International Journal of Climatology legújabb számában.


	Befolyásolták az időjárást a világháborús bombázók kondenzcsíkjai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra