Múlt-kor.hu

Az abók változtathatták meg Ausztrália időjárását

Az abók változtathatták meg Ausztrália időjárását

2011. július 7. 12:46 Science News

Az abók égetéses gazdálkodása hozzájárulhatott Ausztrália klímájának megváltozásához - állítja Michael Notaro, a Wisconsini Egyetem klímakutatója, aki csapatával szimulációkat végzett a mesterséges tüzek környezeti hatásainak felderítésére.

A 17.századtól érkező európai telepesek az ausztráliai bennszülöttek furcsa szokására figyeltek fel: az abók a száraz évszak hideg hónapjaiban Észak-Ausztrália egyes területein felégették a füves területeket. Az ellenőrzött tüzek célja eredetileg a növényi populáció növekedésének serkentése volt, ám az őslakosok szokatlan gyakorlata nem várt mellékhatást is eredményezhetett, ugyanis a nyár vége ezáltal sokkal szárazabbá és forróbbá vált.

A tudósók körében az égetések állatvilágra gyakorolt katasztrofális hatása eddig is ismert volt, viszont az esetleges időjárási változásokat vitatták. Notaro és kollégái a teljes monszun előtti, alatti, és utáni időjárást vizsgálták novembertől egészen márciusig; szimulációjuk során olyan globális klímamodellt használtak, amely figyelembe vette a tenger, föld, atmoszféra és növényzet közötti kölcsönhatásokat. A kutatócsoport húsz százalékkal csökkentette a növényzet méretét Észak-Ausztráliában, és az így kapott értékeket összevetette az érintetlen növénytakaró alapján kapott eredményekkel.

A csapat a kísérlet eredményeit a Geophysical Research Letters júniusi számában publikálta. A vizsgálatok szerint a novemberi és decemberi hónapokban több mint három centiméterrel csökkenhetett a csapadékmennyiség, ezáltal később kezdődhettek el az élővilág szempontjából létfontosságú esők, melyek egy hosszú száraz időszakot zártak le. A kutatók azt is megállapították hogy a levegő hőmérséklete - vélhetően az égetések közvetett hatásai miatt - 0,5 fokkal emelkedhetett a monszun előtti évszakban.

Az abók változtathatták meg Ausztrália időjárását

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra