Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A klímaváltozás miatt hagyták ott Grönlandot a vikingek

2011. június 1. 08:15

Az időjárás rosszabbra fordulásának következtében tűntek el Grönlandról a szigetet háromszáz évig birtokló vikingek – állítják kutatók.

<

5600 éves tavi üledékrétegek megvizsgálásával sikerült megállapítani, hogy milyen időjárási viszonyok uralkodtak a sziget nyugati részén. A kutatók mindebből arra következtettek, hogy a prehisztorikus telepesek szintén nagy hőmérsékleti ingadozásokkal voltak kénytelenek együttélni.

„Az időjárás nagy hatással volt a sziget elnéptelenedésére” – áll az amerikai Brown Egyetem tanulmányában. A kutatók szerint 1100 körül, 80 év leforgása alatt négy fokot esett a hőmérséklet. „Határozottan csökkent a hőmérséklet, még azelőtt, hogy az északiak elhagyták volna a szigetet” – mondta el William D'Andrea, a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent cikk szerzője.

A kutatók a szűkös írott és tárgyi emlékekből próbálták rekonstruálni, hogy vajon miért hagyhatták el a viking telepesek a sziget nyugati felét az 1300-as évek közepén, majd a keleti részeket a 15. század elején. A bennszülött inuitokkal való konfliktus, a jobb vadászati lehetőségek keresése, a gazdasági kényszer és a klímaváltozás mind-mind hozzájárulhatott a sziget elnéptelenedéséhez.

A kutatók korábban úgy gondolták, hogy az 1400-as évektől kezdődő, egészen a kis jégkorszakig tartó lehűlés fokozatosan lerövidítette a növénytermesztési időszakot, a jegesedés pedig akadályt gördített az Izlanddal és a skandináv népekkel való tengeri kereskedelem zavartalan lefolyása elé.

A vikingek 980 körül érkeztek a szigetre, amelynek hőmérséklete akkor még a maihoz volt hasonló. A tanulmány arra is rámutatott, hogy a prehisztorikus civilizációk bukásában is nagy szerepet játszott a hőmérséklet-ingadozás; közülük az első a Saqqaq-kultúra volt, amely 4500 éve jelent meg, s i.e. 800 körül tűnt el Grönlandról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A klímaváltozás miatt hagyták ott Grönlandot a vikingek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra