Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az angolok szerint király akart lenni a Rettenthetetlen

2011. május 18. 08:25 BBC News

Az angolok úgy gondolták, hogy William Wallace a skótok királya akart lenni – derült ki egy történész kutatásából.

I. Edward 1304-1305-ös pénzügyi évének beszámolója a skót lázadót úgy definiálja, mint aki „tévesen Skócia királyának nevezi magát”. A kutatók „megdöbbentőnek” nevezik a felfedezést, de ugyanakkor nyugalomra intenek, mondván, az angolok félreértették Wallace szerepét. (Skócia Védője)

Wallace 1297-ben győzelemre vezette a skótokat Stirling Bridge-nél az angolok ellen, ami a függetlenségi küzdelmük egyik fontos lépése volt. A skót lovagot azonban 1305-ben felségárulás vádjával bíróság elé állították, kivégezték, megnyúzták, majd felnégyelték.

A kutatást Reuben Davies, a Glasgow Egyetem professzora végezte az Arts and Humanities Research Council által biztosított keretből, de a résztvevők között megtaláljuk az Edinburgh Egyetem és a King's College London kutatóit is.

A „Pipe Roll” szerint Wallace „rabló, áruló, törvényen kívüli, ellenség volt, a király ellen lázadt, s lenézi őt, ráadásul tévesen Skócia királyának nevezi magát”. Az 1304-1305-ös pénzügyi év feljegyzéseiben van egy rész, amelyet eddig még nem vettek észre. Ez elszámol azokkal a költségekkel, amelyek Wallace kivégzésekor felmerültek, de bűnei, halának körülményei és a testrészeinek további sorsa is kiderül belőle – mondta el Davies.

Davies szerint ez egy teljesen új forrás Wallace perére és halálára vonatkozóan, ráadásul olyan vádiratot tartalmaz, amelyet eddig még nem tárgyaltak, nevezetesen, hogy Wallace Skócia királyának nevezte magát. A kutató elmondta: a skót történelemben az a kép él, hogy a lázadó soha nem akarta magát megkoronáztatni, s nem nevezte magát a skótok királyának – ezt a nézetet cáfolja meg az angol forrás, igaz, ezt a kutató szerint fenntartásokkal kell kezelni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Az angolok szerint király akart lenni a Rettenthetetlen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra