Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újabb kötet Mussolini kétes hitelességű naplóiból

2011. május 2. 08:15 MTI

Újabb kötet jelenik meg Olaszországban Benito Mussolini naplóiból, annak ellenére, hogy a fasiszta vezér állítólagos feljegyzéseinek eredete továbbra sem tisztázott. A Corriere della Sera című napilap nyomozása szerint a naplóknak tulajdonosa sincsen.

<

Mussolini 1935 és 1939 között vetette papírra mindennapi gondolatait. Az évtizedeken át keresett Naplókat (Diari) 2007-ben a könyvgyűjtő Marcello Dell'Utri szenátor "találta meg". Egy partizán utódai adták oda neki - állította. A Naplókat olasz és külföldi történészek, grafológusok és a nemzetközi aukciósházak is hamisnak találták. A Bompiani kiadó mégis a kötetekben való publikálás mellett döntött: tavaly ősszel jelent meg az 1939-es napló, most májusban pedig az 1935-ös oldalakat adják ki.

A feljegyzések eredetének a Corriere della Sera járt utána. A napilapnak nem sikerült azonosítani a "hamisítvány" szerzőjét, de volt tulajdonosát megtalálta. Mussolini sorait a piemonti Domodossolában élő Aldo Pianta birtokolta. A kereskedő neve akkor bukkant fel, amikor Svájcban keresetet indított csalás címén. Kevesellte, hogy a Naplókért csak egymillió háromszázezer eurót fizettek neki. Dell'Utri a tekintélyes olasz lapnak elismerte, hogy tudott a Piantával létrejött ügyletről, amely tíz millió euróról indult. A szenátor azonban tagadta, hogy ő vásárolta volna meg a füzeteket. Annak ellenére, hogy a Naplók Dell'Utri milánói könyvtárában vannak, azt állítja, ő csak őrzi a kéziratot.

A Corriere della Sera szakértője a Naplók szövegét hasonlónak találta egy másik - hamis - Mussolini-naplóéhoz, amelyet 1957-ben anya és lánya, Rosetta és Amalia Panvini Rosati gyártott. A nőket ezért két év börtönre ítélték annak idején.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újabb kötet Mussolini kétes hitelességű naplóiból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra