Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rekonstruálták egy viking nő arcát

2011. április 15. 08:03

A Dundee Egyetem kutatóinak sikerült rekonstruálniuk egy yorki viking nő arcát.

<

A legkorszerűbb tudományos és régészeti eljárások alkalmazásának köszönhetően a JORVIK Viking Centre-be ellátogatók a létező legvalósághűbb viking arccal találkozhatnak. A York Archaeological Trust megbízásából az egyetem kutatói a Coppergate-nál harminc éve megtalált négy emberi maradvány egyikének arcát sikerült rekonstruálniuk.

„Lézerszkennelést végeztünk a koponyán, amelyről háromdimenziós képet csináltunk, ez alapján pedig elkészíthettük az arcrekonstrukciót” – magyarázta Caroline Erolin, az egyetem munkatársa. Az arc anatómiai felépítése egy „virtuális porhüvelybe” lett modellezve, az izmoktól a bőrig. „Örülök, hogy részt vehettem a projektben, mivel tíz évig orvosi művészeti rajzolást tanultam, korábban a Masters program keretében pedig kétdimenziós képet készítettem egy Fishergate-nél talált emberről” – tette hozzá.

„Ugyanazzal a szoftverrel dolgoztam, mint amit az animációs filmekben is használnak. Egy nagyon valósághű szempárt sikerült készíteni, hozzá hajjal és főkötővel, ezzel rendkívül természetes tekintetet tudtam az arcnak kölcsönözni. Megelégedéssel tölt el, hogy munkánkat több ezren fogják megtekintetni” – mondta el a projekt másik szereplője, Janice Aitken.

A York Archaeological Trust kiállítása nagy teret szentel a vikingek étkezési szokásainak és betegségeinek. Látható egy harci sérülést elszenvedő viking férfi földi maradványai, valamint egy komplett csontváz is, rajta súlyos sebesülések nyomaival.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rekonstruálták egy viking nő arcát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra