Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egry József-életműkiállítás a Kogart Házban

2011. március 30. 18:09 MTI

Egry Józsefnek, a modern magyar festészet egyik legmarkánsabb képviselőjének alkotásaiból nyílik pénteken kiállítás Budapesten, a Kogart Házban. A Fényhidakon át címet viselő tárlat 40 év után először tekinti át a művész teljes életművét.

A tárlat gerincét az Egryre jellemző, napfényben fürdő balatoni tájképek alkotják, de a pályája elején készült, eddig kevéssé ismert festményekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők. A több mint száz festmény és 10 grafika a kiállítóház második és harmadik emeletét teljesen megtölti - mondta el Fertőszögi Péter művészettörténész, a kiállítás kurátora.

Hozzátette, hogy az anyagot tucatnyi jelentős hazai közgyűjteményből és 25 magánkollekcióból válogatták. A képek mellett a kiállításon nagy hangsúlyt kapnak a művész személyes dokumentumai, fényképei, írásai, relikviái is, ezáltal adva teljes képet Egry festészetének minden fontosabb korszakáról, műveinek különféle tematikájáról és technikai gazdagságáról.

Egry József (1883-1951) a Balaton festőjeként vonult be a köztudatba, de életműve technikában és témában rendkívül gazdag, magán viseli a múlt századelő szellemi újításainak jegyeit. Egry a magyar művészettörténetben olyan egyéni és sajátos festői világot képvisel, amely egyedülálló nemcsak a hazai, hanem az egyetemes festészet történetében is. Oldott, levegős technikája, amely a védjegyévé vált, az olajpasztell, a grafika és az olajfestmény határán mozog - magyarázta a művészettörténész.

A művész életébe a képek mellett Zsigmondi Boris Az ecset poétája - Egry József című, a kiállítás alatt folyamatosan vetített 1972-es dokumentumfilmje enged bepillantást.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány tavaly, a Márffy Ödön-kiállítással kezdte meg a 20. század meghatározó modernista életműveinek bemutatását. Ebbe a sorba illeszkedik most Egry József is, akinek 1971-ben, vagyis pont negyven évvel ezelőtt volt utoljára gyűjteményes kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában - jegyezte meg Fertőszögi Péter.

A Fényhidakon át című kiállítás július 31-ig tart nyitva a Kogart Házban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egry József-életműkiállítás a Kogart Házban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra