Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hírszerző ügynökséget állít fel Japán

2011. február 24. 14:31 The Daily Telegraph

Japán először állít fel kémszolgálatot a második világháború befejezése óta, amit Tokió a Kína és a nukleáris célokat dédelgető Észak-Korea által jelentett fenyegetéssel magyaráz.

<

A brit MI6 és az amerikai CIA mintájára létrehozandó hírszerzés másik célja a Japán ellen tervezett terrorista merényletekkel kapcsolatos információk összegyűjtése – derült ki a WikiLeaks által megszellőztetett amerikai forrásokból.

A Mitani Hidesi (a japán kabinetiroda hírszerző főnöke) és az amerikai Randall Fort (a Külügyminisztérium Hírszerző és Kutató Hivatalának vezetője) között lezajlott párbeszédből kiderült: Tokió számára prioritássá érett „az emberi hírszerző képesség”. Mitani azt mondta amerikai partnerének, hogy szinte alig tud az Észak-Koreában folyó atomprogramról, s a legtöbb információt Kim Dzsong-il észak-koreai diktátor Japánba dezertált egykori séfjének köszönhetik. A kiszivárgott beszélgetésből az is megtudható, hogy a kémszolgálat ötletét az akkori miniszterelnök, a Fukuda Jaszuó-féle Liberális Demokrata Párt vetette fel még 2008-ban. A folyamat azonban meglehetősen vontatottan halad, az ország ugyanis híján van a hálózat felállításához szükséges szakmai kompetenciának.

A 20. század első évtizedeiben a hadsereg és a kormány égisze alatt különböző hírszerző szervek futottak, köztük a hírhedt Kempeitai titkosrendőrség, de a háború utáni kormányok vonakodtak ezek újjászervezésétől, mivel úgy gondolták, hogy ezzel azt a látszatot keltenék külföldön, mintha megpróbálnák feléleszteni az imperialista ambícióikat. A kínai kapcsolatok hűvösebbé válásával és Észak-Korea felfegyverkezésével azonban Tokió belátta, hogy nem támaszkodhat többé kizárólag szövetségesei hírszerzésére. Japán és Kína tavaly a Szenkaku-szigetek hovatartozása miatt különbözött össze, s továbbra is állandó fejfájást okoz Phenjan nukleáris ambíciója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hírszerző ügynökséget állít fel Japán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra