Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megnyílt Mussolini balkonja

2011. február 10. 15:44 MTI

Nem számít többé történelmi tabunak Benito Mussolini balkonja a római Velence-palota homlokzatán.

<

1943 óta zárva volt, most megnyitották - elsőként a La Stampa újságírója lépett ki rá. "Libabőrös voltam" - írta a torinói napilap tudósítója, miután arról a balkonról nézhetett le a Róma szívében levő Velence térre, amelyről 1940. június 10-én Mussolini bejelentette Olaszország belépését a második világháborúba. A Palazzo Venezia volt a duce (vezér) vezette fasiszta kormány székháza.

A fasizmus jelképének tartott, nyolcvan centiméter széles, két és fél méter hosszú balkon ajtajára a legutolsó, 1943. júliusi kormánytanács után került lakat. Az olasz köztársaság törvénnyel tiltotta be, hogy a baljós történelmi helyszínt turisztikai célokra használják fel a múzeummá átalakított palotában - szólt a közhit, mivel a La Stampa kiderítette, hogy ez a törvény sohasem létezett. Valójában az olasz múlttal kapcsolatos érzelmi okok miatt zárták le a balkont, amúgy bárki szabadon kiléphet rá.

A lap úgy tudja, hogy az államfő februári látogatásakor akarták hivatalosan megnyitni, de Giorgio Napolitano nem akart elsőként kilépni rá. Mindenesetre miután megérkezik a tavaszi jó idő, a Palazzo Venezia múzeumőrei nyitva hagyják majd a balkonra nyíló ajtókat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megnyílt Mussolini balkonja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra