Múlt-kor.hu

Klímaváltozások befolyásolták az ókori rómaiak életét

Klímaváltozások befolyásolták az ókori rómaiak életét

2011. január 17. 13:11 MTI

Az éghajlat közrejátszhatott Róma felemelkedésében és bukásában - állítja egy nemzetközi tudóscsoport, amely kutatásaival kapcsolatban felhívja a figyelmet a jelenkori globális felmelegedés veszélyeire. A kutatás eredményeit ismertető tanulmány a Science legújabb számában látott napvilágot.

Német, osztrák, egyesült államokbeli és svájci szakértők - régészek, klímakutatók, geográfusok és történészek - Ulf Büntgennel, a svájci szövetségi erdészeti, hó- és tájkutató intézet tudósával, valamint Willy Tegellel, a Freiburgi Egyetem kutatójával az élen a fák évgyűrűit vizsgálták. A tudósok több ezer fosszílizálódott és élő fa évgyűrűit mérték meg, a minták Németország, Franciaország, Olaszország és Ausztria területéről származnak.

A mérések alapján a tudósok rekonstruálták Közép-Európa elmúlt 2500 évének az időjárását. A mostani vizsgálat a korábbi kutatásokhoz képest egy évezreddel tovább megy vissza az időben, s a vizsgálatok összefüggést véltek felfedezni ki a történelmi események és az éghajlat között.

A tölgyek és a fenyőfák széles évgyűrűi kedvező időjárásról, meleg és csapadékos nyarakról tanúskodnak, a keskenyek viszont a "hét szűk esztendővel" kapcsolhatók össze. A Római Birodalom korában, mintegy két évezrede a nyarak melegek és csapadékosak voltak, az éghajlat kevéssé volt változékony, ez a földműves közösségek prosperálásának kora volt. i.sz. 250 és 600 között az időjárás változékonyabbá vált, ez volt a Nyugatrómai Birodalom hanyatlásának és bukásának, valamint a népvándorlások kora, amely gyökeresen "átrajzolta" a kontinens lakosainak etnikai összetételét.

A hőmérséklet és a csapadék mennyisége csupán a 800-as évek elején tért vissza a római kori szintre - ez az az időszak, amikor Európában "konszolidálódtak" az új királyságok.

A fekete halál, azaz a pestis a 14. század közepén sújtott le Európára, egy csapadékos, változékony időjárású időszakban. "Más kutatások kimutatták, hogy a csapadékosabb időjárás kedvez a pestis terjedésének" - hangsúlyozta Ulf Büntgen. A hidegebbre forduló időjárás a 17. század elején, valamint a 19. században egybeesett számos település elnéptelenedésével a harmincéves háború idején (1618-1648) és a tömeges kivándorlással Amerikába.

Mint a kutatók rámutatnak, a modern társadalmak kevésbé sérülékenyek, bár nem teljesen "immunisak" az éghajlatváltozással szemben, mivel korunkban a népvándorlás aligha lehet megoldás túlnépesedett bolygónkon.

2500 Years of European Climate Variability and Human Susceptibility

Klímaváltozások befolyásolták az ókori rómaiak életét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra