Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az 1991-es szovjet katonai beavatkozásra emlékezik Litvánia

2011. január 13. 16:36 MTI

A litvánok több rendezvényen emlékeztek meg csütörtökön a szovjetek 1991-es katonai beavatkozásáról a felelősök számonkérését követelve.

<

1991. január 13-án a szovjet hadsereg fegyverekkel lépett fel a balti ország függetlenedési törekvései ellen. A szovjet katonák megtámadták a vilniusi TV-tornyot, valamint a nemzeti televízió- és rádióközpontot: az akció során 14 civilt megöltek, körülbelül ezer tiltakozót pedig megsebesítettek. Dalia Grybauskaite litván elnök szerdán egy parlamenti megemlékezés során a felelősök megbüntetését követelte. "Az emberiesség ellen elkövetett ilyen bűncselekmények nem évülnek el" - mondta a politikus.

Litvánia 1990. március 11-én a három balti szovjet köztársaság közül elsőként kiáltotta ki függetlenségét. Az első szovjet megtorlóakciókat követően több tízezer tüntető gyűlt össze, hogy a TV-tornyot és a rádióközpontot megvédelmezze a vörös hadsereggel szemben. A 14 fegyvertelen civil meggyilkolása nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, s megerősítette a balti függetlenségi törekvések nyugati támogatását. Moszkva 1991. szeptember 6-án ismerte el önálló államként Észtországot, Lettországot és Litvániát. Jó három hónappal később feloszlott a Szovjetunió.

Az orosz és fehérorosz kormány makacsul visszautasítja Litvánia követelését a január 13-i mészárlásért felelős tisztek kiadatására vonatkozóan. A véres események huszadik évfordulóján tartott megemlékezéseken több európai kormányzati tisztségviselő vesz részt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az 1991-es szovjet katonai beavatkozásra emlékezik Litvánia

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra