Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mégis Ceausescu nyugszik a bukaresti temetőben

2010. november 3. 12:56 MTI

A DNS-vizsgálatok megerősítik, hogy Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor nyugszik a bukaresti Ghencea-temetőben, ahova az 1989-es kivégzése után temették el - közölte a Mediafax román hírügynökség.

Ceausescut és feleségét, Elenát 1989-ben végezték ki egy katonai rögtönítélő bíróság verdiktje nyomán. A diktátor házaspárt titokban temették el az akkori hatóságok, ezért kérte korábban a holttestek kihantolását a két kivégzett fia, Valentin Ceausescu.

Az exhumálást júliusban végezték el, a román törvényszéki orvosok pedig most megerősítették, hogy nagy valószínűség szerint Nicolae Ceausescué az egyik holttest. Az orvosok a diktátor testvérétől és fiától vettek DNS-mintát, és ezekkel vetették össze a sírból kiemelt leleteket. A törvényszéki orvosok szerint csak akkor lehet teljes bizonyossággal megállapítani a holttest kilétét, ha Ceausescutól még életében vettek volna DNS-mintát. Ez nem történt meg, de a szakemberek szerint így is elég nagy pontossággal lehet azonosítani a holttestet, amely nagy valószínűség szerint a Ceausescué.

A törvényszéki orvosok közölték azt is, hogy a Ceausescu koporsójában talált DNS-minták jó minőségűek ellentétben a feleségéével. Viszont az exhumálás így is elérte a célját, hiszen feltételezik, hogy Nicolae Ceausescu mellé csakis nejét temethették el. A júliusi exhumálást követően is már valószínűnek tűnt a mostani eredmény, hiszen Ceausescuék veje a kihantolást követően elmondta: felismerte apósa és anyósa több ruhadarabját, amelyeket a kivégzés napján viseltek.

A diktátor házaspár kihantolása évekig húzódott, hiszen bírósági döntés nyomán vált csak lehetővé az exhumálás. A kivégzés után, 1989. december 30-án temették el őket, de erről semmilyen hivatalos papír nem készült. A titkolózás oka az volt, hogy akkor csak néhány napja ért véget a romániai forradalom, így attól tartottak, hogy az akkor tisztázatlan körülmények között elhunyt áldozatok hozzátartozói feldúlják a sírt.

Azonban nem maradt titok a sírhely, hiszen a temetés után nem sokkal később már meg is jelölték a Ghencea-temetőben a két egymás mellett lévő sírt, amelyekre felkerült a két elhunyt neve. Az elmúlt húsz évben a helyszín a kommunizmus iránt nosztalgiázók zarándokhelyévé vált. Azonban semmilyen hivatalos irat nem támasztotta alá, hogy azokban a sírokban valóban Nicolae és Elena Ceausescu nyugszik, ezért kérték az utódok az exhumálást és a holttestek azonosítását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mégis Ceausescu nyugszik a bukaresti temetőben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra