Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Restaurálták Jedlik Ányos villamfeszítőjét

2010. október 28. 17:10 MTI

Restaurálták Jedlik Ányos villamfeszítőjét, amelyért 1873-ban a Bécsi Világkiállításon a Haladásért-érdemrenddel tüntették ki.

A villanymotor, a dinamó és a szódavíz felfedezőjének egyik legfontosabb kísérleti eszközét, a nagyfeszültségű kisülések vizsgálatára szolgáló feszültségsokszorozót, avagy az akkoriban villamfeszítőnek nevezett szerkezet eredeti és a világon egyedülálló példányát a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) Elektrotechnikai Múzeumában láthatják az érdeklődők.

Az 1800-ban született Jedlik Ányos bencés szerzetes, fizikus számos találmánnyal, műszaki alkotással járult hozzá az elektrotechnika fejlődéséhez. 1828-ban elkészítette villamdelejes forgonyát, a kommutátoros egyenáramú motor ősét. 1855-ben villamosmozdony-modellt készített, majd 1861-ben leírta az öngerjesztés elvét, ezzel előfutára lett a későbbi, Siemens által 1866-ban szabadalmaztatott dinamónak.

1863-ban megfogalmazta a feszültségsokszorozás elvét. Ennek alapján készítette el 1873-ban a bécsi világkiállításra szánt "csöves villamfeszítőjét". A berendezés a világkiállítás szenzációja volt. A most kiállított restaurált eredeti példány a mellett készült egy másolat is, amely a Múzeum rendhagyó fizikaóráinak egyik attrakciója, és amelyet kérésre bárkinek bekapcsolnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Restaurálták Jedlik Ányos villamfeszítőjét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra