Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

James Bond valódi világa

2010. szeptember 22. 15:11 BBC News, MTI

Először engedélyezték a brit hírszerző szolgálatok az irattáraikban őrzött titkos anyagok felhasználásával készült könyv megjelenését, amivel valódi betekintést nyerhet az olvasó egy James Bondhoz méltó világba.

Az "MI6" nevű könyv szerzője, Keith Jeffrey történész kizárólagos engedélyt kapott, hogy betekintsen a brit külső hírszerzés (MI6) létrehozásától, 1906-tól a hidegháború kezdetéig, 1949-ig nyúló időszakot felölelő archív anyagokba. Az ennek eredményeként elkészült nyolcszáz oldalas könyv olyan kalandvágyó ügynököket mutat be, akik képesek voltak hajókat felrobbantani, náci megszállás alatt álló országokba beszivárogni, s mindeközben még arra is jutott idejük, hogy álomszép hölgyek társaságában pezsgőt kortyolgassanak.

Az egyik szereplő, Bill "Biffy" Dunderdale - a brit külső hírszerzés ügynöke, versenyautók és szexis lányok nagy hódolója - közeli barátja volt a James Bond, azaz a 007-es ügynök figuráját megalkotó Ian Flemingnek, aki ihletet meríthetett ebből számtalan könyvének és novellájának megírásához. A könyvből az is kiderül feketén-fehéren, hogy Graham Greene, W. Somerset Maugham és Arthur Ransome valóban dolgozott a hírszerző szolgálatoknak.

Jeffrey ugyanakkor legendának minősítette az állítólagos "gyilkolási engedélyt", amellyel a 007-es ügynök rendelkezett. Valójában a brit hírszerzés ügynökeinek mindössze két olyan gyilkossághoz volt közük, amelyeket minden jogi keretet áthágva követtek el. A könyvben ugyanakkor szó esik rendkívül kényes műveletekről is, köztük arról az esetről, amikor az MI6 ügynökei felrobbantottak öt hajót, hogy megakadályozzák zsidó menekültek eljutását a brit mandátum alatt álló Palesztinába. A brit hírszerzés nem kímélte szövetségeseit sem, így kémkedett az Egyesült Államok és a Charles de Gaulle vezette francia ellenállás után is.

Az érdeklődők megismerhetik az áruló Kim Philby karrierjét is: a Szovjetunió javára dolgozó Philby végigjárta az MI6 teljes ranglétráját, mielőtt lebukott és kiderült róla, hogy a Nagy-Britanniában működő szovjet kémhálózat, a cambridge-i csoport tagja.

Sir John Scarlett, a brit hírszerző szolgálatok nyugalmazott vezetője "óriáslépésnek" nevezte a könyv megjelenését, olyannak, "amelyet soha nem láttunk, és nem is látunk soha többé".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

James Bond valódi világa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra