Múlt-kor.hu

Meglepte a kínaiakat Mao új frizurája

2009. november 5. 12:03 The Daily Telegraph

Az ifjú Mao hatalmas, folyamatosan készülő szobra még a kínaiakat is meglepte: a fiatal kormányost szélfútta hajjal ábrázolja az új alkotás.

A Csangsa mellett készülő műalkotás igazán hatalmasra sikeredett: az egykori vezető 30 méteres képmása minden környező szobornál magasabb. A műalkotás azért is különleges, mert míg a nagy kormányos klasszikus portréi az idősebb vezetőt ábrázolják, aki zubbonyában állva szónokol a tömegnek, az új szobor egy ifjú, ülő Maót mutat be, aki 32 évesen épp verset írt Csangsáról.

A mű alkotói, a Hszia Liven professzor által vezetette szobrászok a mű kapcsán adott interjúban elmondták, hogy először tartottak attól, hogy mi lesz, ha szakítanak a korábbi hagyománnyal. Reményeik szerint alkotásukkal megragadhatják a költemény fesztelenségét: a szobor ugyanis pont azon a helyen magasodik, ahonnan az ifjú a Jüelü hegyet nézte - ám az arca épp a másik irányba tekint,

Az alkotás a helyieket is meglepte: egyikük szerint az ifjú nagyon jóképű, míg a fiatalok szerint Mao elegáns, és cool a hosszú hajjal. Az interneten már megosztottak a szemlélők: míg egyeseknek nem tetszik az ötlet, addig mások a gízai Szfinxhez hasonlították azt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Meglepte a kínaiakat Mao új frizurája

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra