Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megfilmesítik Robert Capa életét

2009. október 6. 09:41 MTI

Megfilmesítik Robert Capa magyar származású világhírű fotós, haditudósító életét, a mozit Michael Mann rendezi - jelentette hétfőn a Variety című amerikai filmes szaklap.

<

A szereplők kiválasztása még folyamatban van, a forgatókönyv megírását azonban már rábízták Jez Butterworth-re, aki jelenleg éppen James Brown zenészről, a 20. század egyik legjelentősebb popénekeséről ír filmet Spike Lee számára.

A Variety értesülése szerint a Columbia Pictures számára készülő film Susana Fortes spanyol írónő 'Robert Capára várva' című, idén megjelent díjnyertes regényén alapul, amely a 20. század egyik legjelentősebb fotósának tartott Capa és az első női háborús fotós, Gerda Taro viszonyára helyezi a hangsúlyt.

A cselekmény 1935-ben, Párizsban kezdődik, a két főhős, a Magyarországról emigrált Capa és a Németországból menekült Taro találkozásával. A románc csak rövid ideig tart, mert Gerda Taro 1937-ben életét veszti a spanyol polgárháborúban. Michael Mann (Közellenségek, Aviátor, Ali, Collateral - A halál záloga) már régóta dédelgette a Capa-film tervét, s most a spanyol írónő regényében megfelelő kiindulási pontot talált hozzá.

Robert Capa 1913-ban Budapesten, Friedmann Endre Ernő néven született. Bécsben, Prágában, majd a berlini politikatudományi főiskolán folytatott újságírói tanulmányokat, de onnan 1933-ban Párizsba költözött. Ott találkozott Gerda Pohorylle (a szakmában ismert nevén Gerda Taro) fotográfusnővel, és ez a találkozás nem csupán a szerelmet, hanem a szakmai összefonódást is jelentette számukra. Haditudósítóként mindketten részt vettek az 1936-ban kitört spanyol polgárháborúban. Capa ott készítette élete egyik leghíresebb fényképét, amely egy milicista halálát - azt a pillanatot, amikor lövedék éri - örökíti meg. Gerda 1937-ben a köztársaságiak visszavonulásakor halálos balesetet szenvedett.

Capa ezután a japán-kínai háborúban (1938) készített képeket. A második világháború alatt a Life magazin tudósítójaként bejárta az afrikai és az olaszországi hadszíntereket. A normandiai partraszállásról készült képei az egész világon ismertek - ő volt az egyetlen fotós, aki az első hullámmal partot ért, majd az összes filmtekercs felhasználása után az első kórházhajóval visszajutott Nagy-Britanniába. Nem az ő hibája volt, hogy előhíváskor a film túl gyors szárítása miatt a felvételek nagy része tönkrement, és csak néhány kocka maradt használható, azok is kissé életlenek.

Az 1948-as palesztinai történésekről, az izraeli-arab háborúról is beszámolt képeivel. A Life tudósítójaként 1954-ben, az indokínai harctéren - a vietnami Thai Binh-ben - aknára lépve vesztette életét. Robert Capa nem csupán hadi cselekményekről készített képeket, hanem híres művészekről is - barátai között tudhatta például Ernest Hemingwayt és Pablo Picassót. Gyöngéd szálak fűzték Ingrid Bergmanhoz is, de erről a titokban tartott kapcsolatról nem készült, vagy legalábbis nem maradt fenn fotó.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megfilmesítik Robert Capa életét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra