Múlt-kor.hu

Rómaiakkal kereskedtek a skóciai kelták

Rómaiakkal kereskedtek a skóciai kelták

2009. szeptember 22. 08:04

Egy Elginhez közeli ásatáson a régészek választ találtak arra, hogy milyen kapcsolat alakulhatott ki a korban a kelták a délebbre élő római hódítók között. Az egykori kereskedelem nyomait a közeli múzeumban mutatják be.

Az Elginhez közeli Birnie mellett folyó ásatások során a régészek idén egy még a vaskorban épített kerekházat tártak fel. A Skót Nemzeti Múzeum régészeinek ez azonban csak a legújabb felfedezése: korábban több hasonló lelet is előkerült a térségben, ahol már egy évtizede ásnak.



A helyszínt egyébként még az 1980-as években fedezték fel, ám a szakemberek minden évben új leletekkel gazdagodnak - legutóbb egy római brosst is találtak. Az ásatásokat vezető Fraser Hunter régész szerint Birnie mellett 2200 évvel ezelőtt Britannia egyik legnagyobb városa állt, amely a térség egyik legmagasabb pontjára épült, és vezető kereskedelmi szerepet töltött be. Éppen ezért keltette fel Róma érdeklődését is, akik jelentős kereskedelmet folytattak velük.

A helyszínen egykori ékszerek, értéktárgyak, és római pénzek is előkerültek, amelyek a helyi múzeumban kerülnek majd kiállításra. A tervek szerint a munkálatok jövőre fejeződnek majd be, és ezt az egy végső jelentés kiadása követi majd, amely részletesen bemutatja a térségben élő kelták történetét is.

Rómaiakkal kereskedtek a skóciai kelták

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra