Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mozifilm az 1953-as hollandiai árvízkatasztrófáról

2009. szeptember 22. 08:42 MTI

Bemutatták Hollandiában azt a mozifilmet, amely az ország múlt századi legnagyobb természeti katasztrófája, az 1953-as árvíz történéseit meséli el.

<

Most először készítettek művészi igényű mozgókép-alkotást a tragédiáról, amely 1835 halálos áldozatot követelt, 3 ezer házat mosott el nyomtalanul, és 72 ezer embert tett földönfutóvá. A Vihar (De Storm) című film egy 19 éves fiatalasszony történetére épül: a főszereplő Juliát az árvíz elválasztja csecsemő fiától, és az őt megmentő katona segítségével indul a keresésére a katasztrófa sújtotta területen áthaladva. Ben Sombogaart, a ma 60 éves rendező az árvíz valamennyi áldozatának emlékére ajánlotta filmjét, az érdeklődő túlélőknek pedig - az irántuk érzett tiszteletet nyomatékosítandó - előzetesen levetítették.

A tengerrel szembeni küzdelemmel végigkísért holland történelem utolsó nagy árvize volt az 1953-as. A katasztrófa a Rajna déli deltavidékén történt, ahol az Északi-tenger elsöpörte a gátakat. Ezt követően kezdődött meg a világon egyedülálló Delta terv kivitelezése. Az új gátrendszer évtizedeken át épült, csak a nyolcvanas évekre készült el, de a tengerrel szemben gyakorlatilag teljesen védetté tette a holland partokat.

Egy friss jelentés ugyanakkor máris figyelmeztet arra, hogy Hollandiának a következő száz évben átlagosan évi kétmilliárd eurót kell költenie gátjainak és vízvédelmi rendszerének megerősítésére, hogy a jelentős részben a tengerszint alatt fekvő ország nagyobb biztonsággal szembenézhessen a klímaváltozás, az óceánok szintjének emelkedése és a szélsőséges időjárás miatti újabb veszélyekkel.

A Vihar árvízjeleneteit Belgiumban forgatták, ahol az egyik tengerparti dűne körzetében felépítették az eredeti helyszínek egyikének mását. Az előzetes várakozások szerint a film az év egyik legnagyobb kasszasikere lehet Hollandiában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mozifilm az 1953-as hollandiai árvízkatasztrófáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra