Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Határok és selyemtérképek: világháborús kartográfia a budai várban

2009. szeptember 1. 15:41

Az Országos Széchenyi Könyvtár Térképtára és az Erődítés Történeti Egyesület a II. világháború kitörésének 70. évfordulója alkalmából "A II. világháború térképeken" címmel kiállítást állított össze, ahol a hadviselő felek katonai, és polgári térképei tekinthetők meg.

A háború során folyamatos határváltozások történtek, amelyeket a korban újabb és újabb térképek kiadásával próbáltak a nagyközönségnek bemutatni, mikor még távol voltak a hadszínterek a hátországtól. A németek háborús győzelmei nyomán a határváltozások egyik következménye, hogy Magyarország Európa 10. legnagyobb alapterületű országa lett (a Szovjetuniót nem számolva Európához), miután a katonai megszállások következtében több nagy területű ország elvesztette önállóságát.

A hadiszerencse fordulását 1943-tól a lakosság a bombázások kapcsán ismerte meg először. A bombázásokhoz kapcsolódóan a hazai légoltalom különböző kordokumentumait is bemutatják: köztük légoltami térképeket, a lakosság tájékoztatását szolgáló kiadványokat, füzeteket, és a bombakárosultak bejelentő lapját, amelyet azon károsultak töltöttek ki, akik állami kompenzációt igényeltek a bombázások okozta károk miatt.

A bombázások kapcsán megtekinthetőek a szövetséges pilóták által használt különleges selyemtérképek, amelyet lezuhanás esetére készítettek. A lezuhant gépek életben maradt személyzetének ezek segítségével kellett menekülőutat találniuk. Előnyük a papírtérképekkel szemben kis méretük és hangtalan használatuk volt.

Végül a háború 1944 során elérte hazánkat is és az ország frontvonallá változott, a főváros pedig hónapokon keresztül egy katlancsata színtere lett. Ezt az időszakot mutatja be korabeli térképeken keresztül a kiállítás: a szovjet vezérkari térképtől kezdve, a németek által használt román topográfiai térképen át a Magyarországot ábrázoló német topográfiai térképekig.

A kiállítás helyszíne: Budapest I. kerület, Szent György tér 2. (Budavári palota "F" épület)

Belépődíj: nincs, az OSZK-ba viszont vagy csak beiratkozott olvasó, vagy 1200 Ft-os napijeggyel rendelkező mehet be! Aki nem akar olvasó, vagy napijegyet venni, az a bejáratnál mondja be, hogy a kiállításra érkezett.

Kiállítási időszak: 2009.09.01-2009.12.23.

További részletek a Bunkermúzeum oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Határok és selyemtérképek: világháborús kartográfia a budai várban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra