Vulkáni hamu miatt állnak a római romok
2009. május 28. 11:38 Discovery News
Az ókorból származó római romok többsége egy félmillió évvel ezelőtti vulkánkitörésnek köszönheti létét: az akkor keletkezett vulkáni hamu ugyanis olyan erős kötőanyagnak bizonyult az egykori habarcsokban, hogy a történelem viharai során elbontatlan épületek 2000 éve bírják a környezet változásait - derült ki egy nemrég tartott olaszországi tudományos konferencián.
A Traianus piacának nevezett épületegyüttes egyik faldarabján végzett röntgenvizsgálat mutatta ki, hogy a rómaiak által használt habarcsban stratlingite, a mai cementekben is használatos kötőanyag volt – írták a szakértők. A terület régészeti ásatásainak vezetője, Lucrezia Ungaro szerint első alkalommal azonosítottak ilyen anyagot ókori habarcsban, és ez a római építőmesterek szakértelmét mutatja.
A különleges, háromszintes piacot Damaszkuszi Apollodórosz, szír építész tervei alapján és irányításával emelték. Az ő keze nyomát dicséri Traianus korának több más nagyszabású beruházása, így a közeli Fórum is. Az i.sz. 113-ban épített piacot sokáig a világ egyik első bevásárlóközpontjának hitték, az azonban inkább egyfajta vásárló-, és ügyintéző-központ lehetett. Az építmény masszivitására jellemző, hogy három hatalmas földrengést bírt ki, így nem érték komoly statikai sérülések sem a 443-as, sem az 1349-es, és az 1703-as földmozgásokban sem.
Marie Jackson, az Észak-Arizónai Egyetem, történelem tanszékének professzora szerint ez nem csak a habarcsnak köszönhető, hanem a falak azért nem repedhettek meg, mert a mesterek megfelelően végezték munkájukat. A szakértők szerint az építkezések során gondosan válogatták ki a falakhoz, vagy a habarcsokhoz szükséges anyagokat is, és az ókori építők korábbi kísérleteik alapján tisztában voltak benne, hogy melyik ásványnak milyen hatása lehet.
A szakértők szerint a római építők a városhoz közeli Colli Albani egykori vulkánjainak hamuját hasznosították, erről 10 kötetes, De Architectura címmű munkájában egyébként Vitruvius is megemlékezett. Az innen vett anyagokat aztán pontos receptek szerint keverték megfelelő állagúra – állítják a kutatók.