Múlt-kor.hu

Megtalálták a jégkori mészárszék szerszámait

Megtalálták a jégkori mészárszék szerszámait

2009. március 1. 12:13 MTI

Jégkorszaki szerszámraktárat fedeztek fel a Colorado állambeli Boulderben, egy magánház udvarán, amikor kertépítők egy kis halastó kiásásába fogtak - a leletek korát 13 ezer évesre becsülik.

Összességében 83 ősi kőszerszámra bukkantak, amelyeket az antropológusok szerint az úgynevezett Clovis-kultúra népe készíthette. Az új-mexikói Clovis mellett talált leletek alapján elnevezett vadászó-gyűjtögető életmódot folytató törzsek 13 ezer évvel ezelőtt jelentek meg, s nem sokkal később nyomuk veszett. A leletek vizsgálatát végző Douglas Bamforth, a Colorado-Boulder Egyetem antropológusa szerint a kőszerszámok meglepték a tudósokat "szükségtelenül bonyolult" voltukkal. Az eszközök kifinomult, majdhogy művészi kivitelezése igen nagyfokú racionalitással párosul.

Az eszközök biokémiai vizsgálata kimutatta, hogy ezekkel jégkorszaki állatokat - lovakat, medvéket, juhokat daraboltak. Ez azt bizonyítja, hogy a Clovis-kultúra népének étrendje nem korlátozódott a gyapjas mamutokra, amit korábban nem sikerült a tudósoknak bizonyítaniuk. "Egy olyan távoli nép életmódjáról nyertünk adatokat, amelybe egyébként aligha lenne betekintésünk" - emelte ki Bamforth.

A szerszámraktár 45 centiméter mélységben volt. Egykori tulajdonosuk egy nagyobb cipődoboznyi nagyságú üregbe helyezte a kőeszközöket, amelyeket előtte valószínűleg gondosan állatbőrbe csavart. A bőr az évezredek során elenyészett. A szerszámok alapanyaga olyan jól pattintható, éles élet adó kő, amely ritkán fordul elő Colorado-állam ezen részén. "Úgy tűnik, mintha elraktározták volna a szerszámokat azzal, hogy majd később hasznukat veszik" - emelte ki Douglas Bamforth, aki szerint a kőeszközökhöz senki sem nyúlt azóta, hogy jégkorszaki tulajdonosuk elrejtette őket.

A ház tulajdonosa a leletek jelentős részét egy múzeumnak kívánja felajánlani, ám néhány eszközt vissza akar temetni az udvarán. "A szerszámok azoké az embereké voltak, akik 13 ezer évvel ezelőtt benépesítették e tájat. Szeretném, ha néhány eszköz azon a helyen maradna, amelyhez ősidők óta tartoznak" - nyilatkozta Patrick Mahaffy, aki saját zsebéből finanszírozta a leletek biokémiai vizsgálatát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták a jégkori mészárszék szerszámait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra