Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Évszázados jubileum Somogyországban

2009. január 6. 13:59 MTI

Jubileumi kiállítás nyílt hétfőn Kaposváron az idén fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Rippl-Rónai Múzeumban. Gelencsér Attila, az intézményt fenntartó Somogy Megyei Közgyűlés elnöke a kiállítás kapcsán kiemelte: a bemutatott gyűjtemény Somogy megye tükre, a múzeum méltó módon őrizte meg Somogyország örökségét.

Egyúttal azonban arra is rámutatott, hogy az elmúlt száz évben többször is kísérletet tettek az elődök, ám a mai napig nem sikerült szakmailag jó megoldást találni a gyűjtemény tárolására. Fenntartóként keresik a lehetőségét annak, hogy fejlesztési források biztosításával megfelelő módon tudják a meglévő értékeket elhelyezni és bemutatni - fűzte hozzá a közgyűlés elnöke.

Vándor László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatója, a Megyei Múzeumok Igazgatósága Szövetségének elnöke köszöntőjében rámutatott: a 21. század eleje újabb kihívások elé állítja a magyar múzeumokat. "A ma múzeuma egy találkozási tér, ahol az emberek szórakozva tanulnak, ismerkednek meg a múlt és a jelen értékeivel" - fogalmazott a szövetség elnöke, hozzátéve: ehhez az átalakuláshoz elsősorban modern szemlélet kell, ami meg is van a múzeumokban, ám emellett korszerű bemutatási eszközökre, azaz anyagiakra is szükség van.

Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója megnyitóbeszédében hangsúlyozta: "amikor Somogy megye legjelentősebb múzeumának centenáriumát ünnepeljük, valójában igen szélesre tárjuk ismereteink és figyelmünk kapuit, hiszen gyűjteményei révén a természet, a kultúra, a tudomány sokszínű palettája villan fel, és messze jutunk vissza az időben is, századok, évezredek történéseit kutatva".

Költő László, a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatója rövid történeti áttekintést adva elmondta, hogy a jelenlegi múzeum elődje, a Somogy Megyei Múzeum Egyesület 1909-ben alakult meg, s másfél ezres gyűjteményt mondhatott magáénak. A múzeum jelenleg félmillióra tehető gyűjteményét öt állandó és több időszaki kiállításon mutatják be évente közel 60 ezer látogatónak.

A január végéig megtekinthető jubileumi kiállításon az intézmény gyűjteményének legszebb darabjaiból láthatnak válogatást az érdeklődők. A tárlatot a kaposvári múzeum dolgozóinak együttes munkájával másfél hónap alatt állították össze.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Évszázados jubileum Somogyországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra