Múlt-kor.hu

Újra elérhető az Europeana

Újra elérhető az Europeana

2008. december 28. 12:03 MTI

Újra elérhetővé vált az Europeana, az európai digitális multimédia-könyvtár, miután a november 20-i megnyitás utáni órákban a szerverek nem bírták az érdeklődők hatalmas rohamát, és a számítógépes rendszer összeomlott. A brüsszeli bejelentés szerint az elmúlt hetekben megnégyszerezték a szerverkapacitást.

Az informatikai hátteret a Koninklijke Bibliotheek, a holland nemzeti könyvtár hivatott biztosítani, ám percekkel az indítás után kiderült, hogy alaposan elszámították magukat. Óránként ötmillió látogatót még képesek lettek volna kiszolgálni, de miután óránként 10-20 millióan próbáltak kattintani az Europeana internetes címére, világossá vált, hogy a számítógépes kapacitást nagyságrendekkel kell bővíteni.

Ez hetekig, akár december közepéig is eltarthat - közölték másnap. Később arról adtak tájékoztatást, hogy csak valamikor januárban lesz elérhető az Europeana. A hét elején azonban közölték, hogy immár ismét hozzá lehet férni a tartalomhoz.

A www.europeana.eu címen elérhető portál egyelőre kétmillió "tételt" - könyveket, térképeket, hangfelvételeket, fényképeket, levéltári anyagokat, festményeket, filmeket - tesz hozzáférhetővé az Európai Unió országainak nemzeti könyvtáraiból, illetve egyéb kulturális intézményeiből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újra elérhető az Europeana

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra