Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tanulmányok köszöntik a győri levéltárügy jeles képviselőjét

2008. november 22. 14:02

2006-ban ünnepelte 50. születésnapját a hazai történész- és levéltárügy egyik kiemelkedő személyisége. Bana József tiszteletére pályatársai emlékkötetet jelentettek meg, E-folyóiratunkban most ennek tanulmányaiból szemezgetünk.

<

"E kötet ötlete - emlékezetem szerint: ez is egy narratíva - sörözés közben született meg. Talán Győrött. De az is lehet, hogy Pécsett, vagy netán Székesfehérváron; ezt már nem tudom pontosan. Ám ha a bibliophileket egyszer esetleg érdekelni fogja (amit szívből remélek), no meg azért, mert egyébként is van valami imponáló a határozottságban, szögezzük le, hogy Győrött fogant meg a gondolat" - írta köszöntőjében a kötetet szerkesztő Katona Csaba.

"A győri gondolat… Volt már hasonló történeti fogalom, az kicsit délebbre és kicsit keletebbre, Szegeden kapott lábra, de ez most mégis egészen más, viszont jól hangzik első blikkre, hogy képzavarral is éljek. A lényeg az, hogy történelmileg így alakult, és nem feledkeztünk meg 1956 legfontosabb eseményéről.

Tovább kutatva az emlékezetben, valószínűnek mondható, hogy amikor döntő elhatározásra jutottunk, Bana Jocó nem volt ott. Vagy ha ott volt, akkor valahogy sikerrel titkoltuk előtte, mire is készülünk. Végső soron (sörön...) mérsékelt jelentőséggel bír, ott volt-e? De nagy a valószínűsége, hogy példátlan, ami történt: Győrött ilyen fontosságú kulturális mozgalom anélkül, hogy Jocó benne lett volna, de legalábbis tudott volna róla és óvó szemével kísérte volna, még nem bontakozott kis soha. Ez viszont bizonyos. Na és erre legalább tényleg büszke vagyok. Mert nem volt könnyű, de… Igen, megcsináltuk!!!...

Kedves Jocó! Reméljük, hogy általunk nagyon szeretett személyiségedhez témájában és tudományos színvonalában tökéletesen ízesülő, szerény és igénytelen írásainkkal hozzá tudunk járulni, hogy fennállásod ötvenedik évfordulója emlékezetes legyen Számodra. Természetesen készülünk a folytatásra ama gondolat jegyében, amit Kellér Dezső mondott hazatérése után, amikor életében először - éppen ötven évesen - eljutott a francia fővárosba: „Szokásom, hogy minden ötvenedik évben elmegyek Párizsba.”

Ezt tehát egy ciklus kezdete, 2056-ban folytatjuk - Neked akkor sem lesz könnyű, mert biztos, hogy Rád szakad Győr városában az 1956. évi forradalom megünneplésének megszervezése. Addig csend és nyugalom, forradalom aligha lesz, legfeljebb pár választás. Ennek - és sok másnak, de az nem feltétlen tűri a nyomdafestéket - jegyében kívánunk Neked valamennyien boldog születésnapot, s ami fontosabb, boldog hétköznapokat a második fél évszázadban! S az ünnepi hangulatban talán annak a lehetőségét sem árt mérlegelni, miszerint nem nélkülözi teljes egészében a racionalitás egyes elemeit, hogy még sört is fogunk inni ezen alkalomból"


Az alig 100 példányban kinyomott kötet pedig igencsak sokszínűre sikeredett, így a történetírás szinte minden vetülete képviselteti magát a tanulmányokban. Olvashatunk például az egyiptomi sörfőzdékről, vagy épp egy győri boszorkányperről. Kiderül, hogy miként csalta feleségét a helyi plébános, és megtudhatjuk azt is, hogy mit javasolt az orvos a túlsúlyos elvtársaknak.

A válogatott tanulmányokat E-folyóiratunkban rövidítve, részleteiben, és az eredeti kötet (Tanulmányok az 50 éves Bana Jocó tiszteletére. Szerk.: Katona Csaba. Palatia Nyomda és Kiadó, Győr, 2006. 176 p.) szerzői és szerkesztői engedélyével közöljük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tanulmányok köszöntik a győri levéltárügy jeles képviselőjét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra