Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A világháború után indult volna a náci Nagy Testvér

2008. október 24. 12:10 The Daily Telegraph

Adolf Hitler és a náci vezetés egy forradalmian új televíziós megoldáson dolgozott: a minden német család otthonába eljutó kábeltévén napi adásként, élőben közvetítették volna egy ideális árja pár hétköznapjait - derül ki egy új orosz dokumentumfilmből.

<

A rendszer és a műsor terveit a Berlinbe benyomuló szovjet hadsereg találta meg, és azt csak nemrég fedezték fel újra a moszkvai kutatók - mondják el a filmben. A sorozat már a háború előtt elindultm az család a Göbbels-família volt, élen Magdával és a kinderekkel. Az első komolyabb széria címe „Egy este Hans és Gelli társaságában” lett volna, és az egy árja pár mindennapjait és megpróbáltatásait tervezte bemutatni.


A náci televíziózás története egy 2001-es dokumentumfilmben

A műsorok az egész náci életet áthatották volna, így például a mindennapok hagyományos színtereit is újratervezték: a mosodák mellé külön helyiségek épültek volna, ahol a tiszta ruhára váró nők nézhették kedvenceiket. Az élő adást az otthonok mellett közterületeken felállított képernyőkön is sugározták volna, hogy senki ne maradjon le az ideális páros kalandjairól.

Az ősreality részleteit Walter Burch mérnök dolgozta ki, és nyújtotta át Hitlernek: a dokumentumban egy Berlin és Nürnberg között építendő kábeltévés hálózat létrehozása szerepelt. A hálózatot azonban más célokra is szerették volna felhasználni, így például élőben sugározták volna az árulók kivégzését.

A film szerint mindez Joseph Göbbels fejéből pattant ki, aki a propaganda tevékenységért felelős vezetőként ismerte fel a vizualitás erejét, és aki szerint a hasonló műsorokkal hihetetlen hatást lehet elérni. A nácik ezért kezdettől éltek az élő tévéadások erejével: Hitler az 1936-os olimpia megnyitása után számtalan beszédének, és náci parádénak a bemutatásáról rendelkezett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A világháború után indult volna a náci Nagy Testvér

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra