Internetre kerül a középkori szakácskönyv
2008. szeptember 25. 08:55 The Guardian
Igazi ritkaság az a különleges középkori szakácskönyv, amelyben a II. Richárd konyháján dolgozók gyűjtötték összes tudásuk legjavát, és ami több hasonló munkával együtt végre az interneten is olvasható lett.
A II. Richárd mesterszakácsai által 1390-ben összeállított könyvecskében 250 különböző, a királyi háztartásban gyakran elkészített ételkülönlegesség receptje található, és azokból a középkor egy ismeretlen fejezetét fedezhetjük fel. A tervek szerint a digitálisan, lapról lapra befotózott gyűjteményt a gasztronómia rajongói világszerte élvezettel tanulmányozhatják majd.
A középangol nyelven írt műben rég elfeledett ételekről is olvashatunk: ilyen például egy blank mang nevű, édes tejes, húsokból készített étel, vagy több különböző disznóhús-recept, illetve az eredeti quiche is, amit a 14. századi konyhában custard néven ismertek.
Ez azonban csak egy abból a 40 irodalmi kincsből, amelyet első alkalommal tettek mindenki számára elérhetővé az interneten, a Manchesteri Egyetem John Rylands Egyetemi Könyvtárának oldalán. ilyen különlegesség például a Canterbury mesék legkorábbi példánya, vagy John Lydgate Trója és a hercegek bukása című műve, illetve akár egy 500 éves Biblia is.
A projekt során egyesülhet majd Chaucer A molnár meséje című 15. századi kéziratának két különálló darabja is. A munkálatok a jövő hónapban kezdődnek majd, és 2009 végére érnek véget, annak során pedig nagyfelbontású digitális képeket kompilálnak össze.
A könyvtár igazgatója, Jan Wilkinson szerint a projekt azért is egyedülálló, mert ezek a kéziratok mostanáig olyan törékenyek voltak, hogy alig pár ember dolgozhatott velük, így azonban akár mindenki böngészheti és tanulmányozhatja majd a középkori lapokat. Emellett a virtuális megoldás egy egészen új szövegkritikai megoldást is kínál, hiszen a már digitalizált kéziratokat - eltéréseket és egyedi mintákat keresve - könnyen összehasonlíthatják majd. Ennek előnyeit pedig a későbbi digitalizálás során is felhasználhatják.