Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Állami tulajdonba kerül Hadrianus palotája

2008. május 29. 16:00

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdai ülésén intézkedett a Hadrianus-palota visszavásárlásáról, és hozzájárult, hogy kezdeményezzék a műemlék állami tulajdonba való visszavételét.

A közlemény szerint a Budapest harmadik kerületben lévő Hadrianus-palota, az aquincumi helytartó palotájának romjai az állam kizárólagos tulajdonában tartandó műemlékek közé tartozik. 2003-ban a Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft. (a jelenlegi Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft.) a tulajdonában lévő ingatlanra 5 évre szóló opciós adás-vételi szerződést kötött a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal. Az opció lehívására 2008. augusztus 4-ig van lehetőség.

Ami Hadrianus palotájára épülhet

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács határozatában hozzájárult ahhoz, hogy az MNV Zrt. kezdeményezze a műemlék állami tulajdonba való visszavételét, és helyezze letétbe a vételi árat, amelynek összege bruttó 1 milliárd 27 millió 625 ezer forint. Az NVT intézkedett a budapesti, második kerületi Klebelsberg -kastély megszerzésére vonatkozó törvényi kötelezettség teljesítéséről is.

A kulturális örökség védelméről szóló törvény ugyanis a Klebelsberg-kastélyt is azon műemlékek közé sorolja, amelyek tulajdonjogát meg kell szerezni az állam javára. A Klebelsberg-kastély az Ingatlanbank Nemzetközi Ingatlanhasznosító és Forgalmazó Zrt. tulajdonában van. Az Ingatlanbank 2008. április 14-én felajánlotta az MNV Zrt.-nek, hogy a Klebelsberg-kastélyt értékegyeztetéssel elcseréli a Budapest Budakeszi út 36/B szám alatti állami tulajdonban lévő műemlék ingatlanra, mely műemlék ingatlan a törvény értelmében nem kizárólagos állami tulajdonban tartandó műemlék.

Az MNV Zrt. ellenőrző igazságügyi szakértői jelentést készíttetett a két ingatlan becsült piaci értéke helytállóságának felülvizsgálatára. A jelentés alapján megállapítható az ingatlanok közötti értékkülönbség 298,1 millió forint, amelynek megfizetését az ingatlancsere létrejöttével az MNV Zrt. saját költségvetése terhére vállalja. A csere létrejöttének érvényességi feltétele, hogy a csereszerződést a kulturális örökségvédelemért felelős miniszter jóváhagyja.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Állami tulajdonba kerül Hadrianus palotája

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra