Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Húszezer éves kényszerpihenő a Bering-szorosban

2008. február 15. 10:30 Science Daily, MTI

Húszezer évig torlaszolta el az utat a jég az amerikai indiánok ősei előtt. Amikor elolvadtak a jéghegyek, meghódították az Újvilágot, mögöttük pedig mindent ellepett a víz.

Az amerikai kontinens benépesítése

Milyen útvonalakat követett az ember
a Föld benépesítése során?
Kiderül egy nagyszabású történeti
humángenetikai kutatásból

A Floridai Egyetem genetikai intézetének kutatói amerikai indiánoktól és bennszülött ázsiai törzsek tagjaitól vett DNS-mintákat elemeztek. Megvizsgálták a Bering-szoros kialakulására vonatkozó geológiai adatokat is, amelyekből meg lehet állapítani, hogy mikor voltak szárazon és mikor kerültek víz alá a két kontinens közti terület egyes részei. Végül áttekintették a régészeti kutatások eredményeit a legkorábbi amerikai és északkelet-ázsiai településekről.

Az összegyűjtött adatok alapján összeállították Amerika benépesülésének új modelljét. A korábbi teóriák szerint a folyamat gyors lefolyású volt: egy apró, alig százfős telepes csoport kivált az ázsiai őslakók közül és a befagyott Bering-szoroson keresztül átvándorolt a másik kontinensre. A floridai tudósok modellje lényegesen hosszabb, generációk ezrein át zajló, háromrészes folyamatot valószínűsít.

Eszerint nagyjából ötvenezer éve egy jóval nagyobb, 1000-5000 fős csoport elszakadt az ősnéptől és északkeleti irányba kezdett vonulni. Leszármazottaik a népvándorlás második szakaszában, kb. 40 ezer éve érték el "Beringiát", a mai Bering-tenger északi részét, amelyet akkor még füves sztyeppék borítottak és mamutok, bölények és rénszarvasok laktak.

Húszezer éves kényszerpihenő következett az amerikai kontinens benépesülésében az utat eltorlaszoló gleccserek miatt. Az elszakadt népcsoport nagysága közben stabilan megmaradt ötezer körül - a paleoökológiai, azaz őskörnyezettani leletek alapján ekkora népességet tudott eltartani Beringia -, a távolság és az elszigeteltség következtében pedig egyre nagyobb lett a különbség az ázsiai ősnép és a beringai vándorok genetikai állománya között.

A jég 14-15 ezer évvel ezelőtt kezdett olvadni. Az amerikai Public Library of Science (PLoS) honlapján megjelent tanulmány szerint ebben az időszakban keltek útra az amerindának elnevezett ősindiánok az Újvilágban. Az első telepesek a régészeti leletek alapján 13 ezer éve érhettek a mai Alaszkába, és a vándorlás nagyjából 10 ezer éve ért véget, amikor megszakadt a szárazföldi kapcsolat a mai Amerika és Ázsia között. A kövér legelőben és vadakban gazdag erdőben bővelkedő vidéken aztán az amerindák száma robbanásszerű növekedésnek indult és benépesítették az egész kontinenst.

"Mindebből az is következik, hogy az archeológiai bizonyítékok többsége a tenger mélyén fekszik" - mondta el az egyik kutató, Andrew Kitchen. "Talán ez lehet a magyarázata, hogy a kutatók korábban miért nem foglalkoztak a beringiai kényszerpihenővel" - tette hozzá a kutatásvezető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Húszezer éves kényszerpihenő a Bering-szorosban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra