Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A muszlimák születése

2007. december 2. 13:26

<

Elkülönítették az anyát a gyermekétől

A csecsemő nemét az édesanyát bátorító bába állapította meg, aki miután négyszer egymás után megfürdette, utoljára virágokkal teli illatos fürdővízben, nekilátott egy jókora tűzrakás előkészítéséhez a bölcső közelében, amit gondosan ápolt, hogy a gonosz szellemeket és dzsinneket távol tartsa Allah teremtményétől. Ezután szentelt itallal átitatott vászondarabot tömtek a parányi lény szájába, és 3 dolgot tettek mellé: cukrot, kenyeret és aranyat.

A cukor arra szolgált, hogy édes és mindig jó legyen, a kenyér hosszú és boldog életet adott számára, és végül az arany, azért került mellé, hogy mindig vele legyen a szerencse, és hogy sikeres legyen egész élete során. Ez egyfajta muszlim hagyomány, mely a csöppségek javát, és az életben való gyors előrehaladást biztosította.

`A gyermekágyas` asszony 40 napig tisztátalannak számított, így megtiltották neki, hogy kitegye lábát a házból, nehogy - ezen állapotában - kárt tegyen a hegyekben vagy az éltető forrásokban, melyek érezvén a nő közelségét kiszáradnának. Továbbá 21 napon át tilos volt haját megnedvesítenie vagy bármit megérintenie. Még a közelébe sem mehetett, hogy megpillantsa alvó gyermekét, és messzire kellett kerülnie minden olyan tárgyat, ami fából vagy agyagból készült.

Az anyát még gyermekétől is távol tartották, megakadályozva ezzel egy erősen kötődő kapcsolat kialakulásának lehetőségét kettejük között. Így vagy dajkára bízták a kis embert, vagy ha ez sem volt lehetséges vaj és méz keverékével táplálták. Az anyja pedig búzalisztből, birkahájból és szőlőízből készült levest fogyasztott. A 40 nap letelte után ő is visszatérhetett korábban szokásos életviteléhez.

A gyermek nevét a szülők választották meg. Ez kislányok esetében a próféta valamely nőrokonának vagy feleségének nevét jelentette. Gyakran szólítgatták őket a következőkben felsorolt módon: Ámina, Khadidzsa, Aisha, Fátma, Zajnab, Leila, Majada, Sultana. Majd ezen nevek kicsinyítőképzős alakjait is gyakorta használták. Ilyenek: az Ajsuna, Futajma nevek.

A későbbiek során divatba jött a virágnevek valamint a természeti jelenségek keresztnévként való használata. Mint például: a Nárcisz (Bahár), az Ibolya (Banajszadzs) és a Nap (Samsz), mint név. A lányok személynevéhez hozzátették `a valakinek a lánya (bint) kifejezést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A muszlimák születése

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra