Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A magyar egyháztörténet forrásai az új e-folyóiratban

2006. március 22. 10:00

A Múlt-kor periodikájának legújabb száma a Pécsi Egyháztörténeti Intézet szervezésében tavaly ősszel tartott konferencia előadásainak anyagát adja közre.

<

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán 2005. májusában önálló szervezeti egységként született meg a Pécsi Egyháztörténeti Intézet. Létrehívását az tette szükségessé, hogy a főiskolán folyó oktatásban az egyháztörténet hangsúlyosabb szerepet kapjon.

A legújabb kutatási eredmények megismertetése és tudományos kapcsolatépítés céljából az intézet évente tudományos összejöveteleket, konferenciákat szervez, és ezek anyagát nyomtatásban is megjelenteti. 2005. szeptember 26-án a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán "A Pécsi egyházmegye történetére vonatkozó források és levéltárak" címmel rendeztek konferenciát.

Az intézet idén szeptemberben egy regionális keretekben maradó rendtörténeti konferenciát kíván megszervezni. A távlati tervek között szerepel egy az egyházmegye etnikai sokszínségével, egy a hangsúlyosan koraújkorral foglalkozó, valamint a legújabb plébániatörténeti kutatások eredményeit bemutató tudományos ülésnek kíván teret adni. Ezeknek a rendezvényeknek a legfontosabb célja a hallgatók megismertetése a legújabb kutatási eredményekkel, valamint, hogy a nyomtatásban megjelenő anyagok későbbi kutatások alapjaivá válhassanak. (További részletek: Magyar Egyháztörténeti Vázlatok 2005/3-4. 185-189)

A tavaly őszi tanácskozás előadásai most a Múlt-kor e-folyóirata 4. évfolyamának 1. számában olvashatók, azok jegyzetelt változatát pedig az Intézet hamarosan kötetbe rendezve jelenteti meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A magyar egyháztörténet forrásai az új e-folyóiratban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra